Na družbenih medijih je mogoče zaslediti objavo posameznika z območja Mestne občine Ljubljana, iz katere izhaja, da Policija obiskuje kmetije, kjer kmete sprašujejo ali se nameravajo udeležiti protestnega shoda kmetov, ki bo 25. aprila 2023.

Poslanec Zvone Černač je na ministra za notranje zadeve g. Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje glede nedopustnih pritiskov na kmete.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Ker Vlada Republike Slovenije ne najde posluha in ne želi upoštevati zahtev predstavnikov kmetijskih organizacij je sindikat kmetov napovedal nov protestni shod, ki bo v torek, 25. aprila 2023.

Na družbenih medijih sem dne 21. aprila 2023 zasledil objavo posameznika z območja Mestne občine Ljubljana, iz katere izhaja, da Policija obiskuje kmetije, kjer kmete sprašujejo ali se nameravajo udeležiti omenjenega protestnega shoda kmetov, ki bo 25. aprila 2023. Gre za nedopustne oblastvene pritiske represivnega organa, ki spominja na obdobje, ko je tajna politična policija, za katero Vrhovno sodišče RS spoznalo, da je zločinska organizacija, izvajala podobne ukrepe v času nekdanje totalitarne države. Gre za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja, varstva osebnih podatkov in svobode izražanja. Zato pričakujem, da Policija s takšnim ravnanjem TAKOJ  preneha in preneha ustrahovati ljudi.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

  1. Ali Policija res obiskuje kmetije in kmete sprašuje ali se nameravajo udeležiti napovedanega protestnega shoda kmetov, ki bo v torek, 25. aprila 2023?
  2. Kakšni so razlogi za takšne nedopustne pritiske in poseganja v ustavne pravice in temeljne svoboščine kot so svoboda gibanja, varstvo osebnih podatkov in svoboda izražanja?
  3. Kdo je izdal usmeritve za navedeno ravnanje Policije in kakšna je pravna podlaga za takšne usmeritve, ki predstavljajo nedopustne pritiske in posegajo v ustavne pravice in temeljne svoboščine?

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: sds.si