Predsednik vlade Robert Golob je v preteklem tednu odgovarjal na poslansko vprašanje poslanca Slovenske demokratske stranke Zvonka Černača v zvezi z usklajevanjem različnih prejemkov.

Premier je trdil, da so upokojenci ključna skupina, na kateri temelji naše življenje, zato zaslužijo spoštovanje. Pokojninski sistem potrebuje reformo, ki je v pripravi, vendar je bilo do zdaj narejenega že nekaj. Poslanec Černač je zahteval dopolnitev odgovora.

V nadaljevanju objavljamo celotno zahtevo za dopolnitev odgovora:

Jaz nisem dobil odgovora na zelo preprosto vprašanje, kako preživeti s 430 evri invalidske pokojnine oziroma s 310 evri najnižje pokojnine. Jaz verjamem, da ste vi v še večji zadregi kot jaz sam, ki živim od svoje plače, kajti vi ste pred časom dejali, da od plače, ki znaša, vaša plača, ki znaša nekaj manj kot 6 tisoč evrov bruto oziroma 3 tisoč 500 evrov neto ne morete živeti oziroma ne živite, pa da živite od prihrankov, in zaradi tega je zadrega pri tem odgovoru verjetno še toliko večja. Ampak vseeno, pričakoval bi odgovor, kako preživeti s 430 evri invalidske pokojnine, oziroma s 310 evri najnižje pokojnine. Sklicujete se pri tem usklajevanju, ki ga nismo napovedali mi, nisem ga napovedal jaz, ampak ste ga napovedali februarja letos vi, da boste spremenili zakonodajo, ki je po vašem glavni razlog temu, da so bili upokojenci v letošnjem letu prikrajšani za 60 % mesečne pokojnine. Vi ste dejali, » jaz se bom zavzel, da bomo do konca leta vsa ta usklajevanja spravili na isto osnovo«, vi, predsednik Vlade ste to dejali tukaj v Državnem zboru februarja letos in vi tega niste izpolnili.

Mimogrede, ob isti zakonodaji, ki je veljala v letu 2020 in 2021, je takratna vlada ob 1,1 odstotni deflaciji, se pravi, ni bilo inflacije, cene so se znižale za 1,1 %, uskladila takrat pokojnine, najprej izredba 1. 12. 2020 za 2 % in potem s 1. januarjem 2021 še za 3,2 %. Torej ob 1,1 odstotni deflaciji so bile usklajene za točno enak znesek kot letos, ste jih vi uskladili za 5,2 ob 10 % inflaciji. Verjetno ni potrebno poudarjati kdaj in v katerem obdobju so bili upokojenci in to znatno prikrajšani, še posebej, če upoštevamo vse tiste dodatke, ki so bili prejeti v približno enakem obdobju, kot vi vladate sedaj, se pravi, v slabih dveh letih. Bili so izplačani trikrat v višini trikrat po 300 oziroma trikrat po 130 evrov in bil je izplačan tudi energetski dodatek v višini 150 evrov in seveda tri mesece so bile prepolovljene položnice za električno energijo in še vse ostalo, kar je olajšalo težak položaj upokojencev, predvsem tistih z najnižjimi pokojninami. Torej, pričakujem odgovor, kako preživeti s 310 evri.

Spletno uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS