V letošnjem letu Folklorna skupina Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc praznuje svojo sedemdeseto obletnico nadvse uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti. Ob tej priložnosti pripravlja slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«.

Celovečerna predstava bo na odru povezala več kot 100 nastopajočih. Trem generacijam plesalcev Folklorne skupine Tine Rožanc ter njihovim raznolikim glasbenim zasedbam se bo pridružila tudi, širši publiki dobro znana, pevska skupina Katice.

Po lanski, izjemno odmevni predstavi z naslovom Aleksandrinke, letošnje leto člani Folklorne skupine Tine Rožanc iščejo pot naprej, v iskanju širšega plesnega izraza, ustvarjanju novega, (po)ustvarjanju kulturne dediščine in obenem poklonu dolgoletnemu delu vseh dosedanjih generacij Folklorne skupine Tine Rožanc. Temu sledi tudi zgovorni naslov predstave »Sem.«. Slednja v ospredje postavlja človeško bit, vsebinsko prepleteno v igro simbolike kroga, cikličnosti in vrtenja. Zapisi o različnih praksah ob življenjskih in letnih prelomnicah, plesni kulturi, različnih tipih krožnosti, ki naj bi jim v preteklosti pripisovali posebne pomene, so ustvarjalci združili v umetniški navdih za rdečo nit predstave »Sem.«. Ob zgodbi dveh solistov bodo te podobe dobile nov kontekst, na odru pa se bodo vihteli meči, ropotale bodo maske, …

Osrednji snovalci predstave so mladi folklorni koreografi, glasbeniki in kostumografi pod umetniškim vodjem Anje Cizel, ki so predstavo v celoti na novo pripravili v sodelovanju z režiserjem Janom Bilodjeričem. Tematika, ki je v celovečerni predstavi naslovljena, je zagotovo svojstvena na področju slovenske folklorne dejavnost ter bo publiki postregla celovito izkustvo. Tipične umetniške zvrsti, ki so v folklorni dejavnosti že utečena praksa, bodo obogatene z igro svetlobe in zvoka ter uporabo drugih sodobnejših multimedijskih elementov.

Posebno vrednost je v slavnostni predstavi »Sem.« prepoznal tudi predsednik RS
Borut Pahor, ki je Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc podelil častno pokroviteljstvo nad projektom.

Uredništvo