Poveljnik gasilcev je zjutraj poročal, da je več starejših hiš uničenih v požaru, ki divja v Gornjih Tučepih. Kljub trudu 220 gasilcev, ki so vso noč poskušali ukrotiti ognjene zublje, so razmere še vedno resne. Zjutraj so dodatne enote preusmerili na druge požarne fronte, saj se je situacija nekoliko umirila, a nevarnost še ni minila. Lokalni prebivalci so prav tako pomagali gasilcem, saj so z vodo namakali okolico svojih domov. Zjutraj sta se v boj s plameni vključila tudi dva kanaderja.

Poleg požara v Tučepih, je ogenj izbruhnil tudi na območju Smokovića pri Zadru in pri Skradinu, kjer obstaja tveganje, da bi se razširil proti Narodnemu parku Krka. Gasilci iz Makarske, Omiša in Splita nadaljujejo boj z ognjem, ki se je začel nekaj po 20. uri in zajel makijo ter nizko rastlinje.

Poveljnik Slavko Tucaković je za Danas.hr opisal razmere kot zelo težke. “Ogenj, ki ga spodbuja burja, se zelo hitro širi,” je dejal v večernih urah. Močan veter je namreč pripomogel k širjenju požara v smeri Podgore. Zjutraj je poročal, da so se gasilci celo noč borili s plameni, a jutranje razmere so bile nekoliko mirnejše. Število gasilcev se je do jutra povečalo na 237, na pomoč pa sta prispela tudi dva kanaderja. Gasilci se s nadčloveškimi napori trudijo preprečiti širjenje požara proti Tučepom.

Ponoči so gasilci evakuirali del prebivalcev in poskušali zaščititi njihove domove. Lokalni prebivalci so vso noč pomagali pri gašenju, a nekaj starejših hiš je vseeno pogorelo. “Šele čez dan bomo lahko ocenili celotno škodo,” je dejal Tucaković. Lokalni mediji poročajo, da so nekateri turisti zapustili hotele, domačini pa so opazovali razmere s cest. “Sirene so neprestano tulile, slišati je bilo hitenje gasilskih vozil in več eksplozij,” je za Net.hr povedal eden izmed prebivalcev. Eksplozije so povzročile plinske jeklenke iz zapuščenih vozil.

Zaradi velikega požara so zaprli državno cesto DC512 v Gornjih Tučepih, je sporočil hrvaški avtoklub. Župan Tučepov, Ante Čobrnić, je želel pomagati pri gašenju, a je njegov avtomobil zajel ogenj. “Ujet sem bil v ognjenem obroču. Kar sem doživel, je prava katastrofa,” je povedal za Slobodno Dalmacijo.

Požari se širijo tudi drugje na Hrvaškem. V bližini Skradina je ogenj zajel okoli 500 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda. Tudi tja so zjutraj poleteli kanaderji in Air Tractorji, da bi preprečili širjenje proti Narodnemu parku Krka.

Gasilci nadaljujejo neprestano delo, saj si prizadevajo zavarovati tako ljudi kot premoženje pred obsežnimi požari, ki divjajo po hrvaški obali.

Spletno uredništvo