Košana in Prestranek, 24. september 2018

Mladi kolesarji in ambasadorji programa Varno na kolesu iz OŠ Košana in OŠ Prestranek so se v minulem tednu podali na kolesarski izlet in aktivno podprli poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki je potekal v času od 16. do 22. septembra pod sloganom »Združuj in učinkovito potuj«. Z izletom so med sovrstnike ponesli zavest o programu Varno na kolesu, ki letos že sedmo leto spodbuja varno in samostojno vključitev naših
najmlajših udeležencev v promet in zagovarja uporabo tega trajnostnega prevoznega sredstva.

foto OŠ Košana

Skupina učencev 6. razreda OŠ Košana se je s kolesi odpravila na ogled bližnje okolice. Družbo so jim delali starši, ki so bili tako kot otroci primerno opremljeni za varnost v prometu. Pot jih je vodila proti Novi Sušici do dvorca Ravne, kjer so lahko za popestritev izleta opazovali mlade lipicance. Nato je sledil najtežji del njihovega izleta – državna cesta, ki je obdana z gostim prometom in ni prav nič prijazna za kolesarje. Kljub temu se je učencem uspelo varno pripeljati na cilj, kjer so zaključili dan z okusnim kosilom.

foto OŠ Prestranek

Kolesa so pognali tudi učenci iz OŠ Prestranek, ki so si v lanskem šolskem letu s prizadevnim zbiranjem kolesarskih točk prislužili kar tretje mesto na državni ravni projekta Varno na kolesu. Tokrat so se podali po svoji kolesarski poti, s seboj pa so povabili tudi mlajše učence, ki so se kasneje odcepili na krajšo, položnejšo pot.

 

»Dan je bil kot naročen za kolesarjenje. Otroci so ves čas upoštevali pravila varnega kolesarjenja, se rekreirali, obenem pa spoznavali domačo okolico in njeno kulturno dediščino. Na koncu so se učenci razšli z željo, da se naslednjo jesen znova zberejo in prekolesarijo šolski okoliš po dolgem in počez,« je povedala Liljana Bole, mentorica OŠ Prestranek.

Uredništvo