Gostilna Turk iz Hotedršice je prava tradicionalna družinska gostilna, ki izhaja še iz časa, ko je bila Hotedršica vas na meji med Jugoslavijo in Italijo. Priljubljena gostilna, ki stoji sredi stare vasi ob regionalni cesti Logatec–Idrija, je že devetdeset let v lasti družine Turk – Zelenc. Že ob vstopu v gostilno, ki je ohranila rustikalno podobo, se vam bo pogled ustavil na starih fotografijah, ki pričajo o dinamični preteklosti vasi in gostilne. Lahko posedite v sobi s krušno pečjo in popijete kavo, ali pa stopite naprej, v Štefkino sobo, ki je namenjena gostom, ki se bodo poskusili katero od njihovih specialitet. Recepti za pripravo hrane se prenašajo iz roda v rod, vedno pa ponudbo dopolnjujejo s kulinaričnimi novostmi. Poudarek njihove kuhinje pa je na domači hrani. Nič nenavadnega ni, če si boste naročili krožnik poln dobrot, ki so zrasle na bližnjih njivah, travnikih in gozdovih. Prijetno okolje, domačnost sta ob hrani glavna aduta gostilne. Nudijo malice in nedeljska kosila, specializirani so za catering ponudbo ter praznovanja okroglih obletnic, porok in drugih priložnosti. Pri njih lahko tudi prenočite, namreč v ponudbi imajo sodobno opremljene sobe. Vabijo vas, da se v osrčju Notranjske, na ravnici, ki zasije iz globokih smrekovih in bukovih gozdov, prepustite njihovemu razvajanju.

Družbena odgovornost je sestavni del njihovega poslovanja in delovanja, zato so že vrsto let aktivno prisotni v lokalnem okolju in kot sponzorji podpirajo kulturne, športne, humanitarne in druge projekte ter skušajo dvigniti zavest o pomenu družbenega okolja. Podjetje ima zdravo rast in razvoj. Nosilec dejavnosti, Izidor Zelenc, je podpredsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec in član gospodarskega strateškega sveta Občine Logatec. Dejaven je tudi panožno kot poslanec sekcije za gostinstvo in turizem pri krovni Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter podpredsednik sekcije za gostinstvo, živilstvo in turizem pri logaški obrtni zbornici. Kot aktiven funkcionar se zavzema za sodelovanje lokalne skupnosti z gostinci in živilci ter s tem razvojem turistične ponudbe na Logaškem. Dejaven je tudi v Turističnem društvu Hotedršica in Smučarskemu klubu Javornik. Kot eden izmed prvih logaških sommelierjev je poznavalec druženja vina in jedi.

V delovanje gostilne je vpeta celotna družina, načelu upokojenega gostinca in očeta Janeza Zelenca do sina Izidorja Zelenca. Opaziti je, da ženske držijo pokonci tri vogale, pri njih pa še kakšnega več – ker morajo poleg družine skrbeti še za dom in gostilno. Tudi za podmladek jim ni bati, saj pridno skrbijo za nove družinske člane.

Skratka, tam na ovinku v Hotedršici, kjer nas dostikrat nesejo kolesa in štejemo avtomobile na parkirišču, so Turki na preži in s kulinaričnimi dobrotami čakajo na vas!

Povzeto po facebook strani OOZ Logatec

Foto: booking.com