Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci spregovorila o razlogih za obstrukcijo izredne seje državnega zbora.

Kot je povedala vodja Poslanske skupine Jelka Godec, je vlada v proceduro državni zbor predlagala tri zakone po nujnem postopku, zakon o tujcih, zakon o delovnih razmerjih in zakon o davku na dodano vrednost. Poslovnik predvideva, da lahko vlada po nujnem postopku predlaga spremembe zakona in aktov, ki se nanašajo na odpravo posledic naravnih nesreč, ko gre za ogroženost, varnost države ali za nepopravljive posledice za državo.

“Jaz sem že na kolegiju predsednice DZ opozorila na to, da gre ponovno za zlorabo tega dela poslovnika in da v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke takšnih zlorab ne bomo več podpirali in zato smo včeraj tudi zahtevali ponovno odločanje o odločitvi kolegija, da se ti zakoni sprejmejo po nujnem postopku,” je povedala Godec. V nadaljevanju je dodala, da je bilo to dogajanje, ko je poslanska skupina vlagala omenjene zahteve, v državnem zboru kot v času izrednih razmer in vojnega stanja zaradi treh zakonov, ki v bistvu ne sledijo poslovniškim določilom.

“Na podlagi tega, da je bil včeraj, 25. oktobra, v roku ure in pol sklicana izredna seja državnega zbora za ponovno odločanje o nujnem postopku, seveda z namenom, da se danes ta procedura nadaljuje, smo se odločili za obstrukcijo. Na tem mestu naj poudarim tudi to, da je Nova Slovenija ponovno zagotovila sklepčnost in torej s prisotnostjo svojih poslancev dala kredibilnost tem nujnim postopkom, ki ne sledijo poslovniku.”

Vodja poslanske skupine Godec je poudarila, da bi bili veseli, če bi imeli v državnem zboru po nujnem postopku zakon o obnovi po poplavah ali interventni zakon za pomoč družinam, ki so na popravljenih območjih še vedno brez stanovanj, strehe nad glavo. Tako pa imamo zakon o tujcih, ki zmanjšuje zahtevano raven znanja slovenskega jezika za tiste, ki želijo živeti v Sloveniji, na preživetveno raven, pri čemer nihče ne ve kaj to pomeni. Poleg tega imamo zakon o delovnih razmerjih, kjer v bistvu z oceno vlade 24 milijonov škode za gospodarstvo pomeni ogrožanje države, namesto da bi pomagala gospodarstvu pri dvigu gospodarske rasti. Velik absurd je tudi to, da so za zakon o davku na dodano vrednost zahtevali nujni postopek, sprejeli nujni postopek, na koncu pa zakon umaknili iz obravnave do naslednje seje.

Iz vseh navedenih razlogov se je Poslanska skupina SDS odločila, da takšnemu ravnanju ne bo več prisostvovala in je sejo zapustila.  Jelka Godec je ob sklepu poudarila, da se vlada poslužuje nujnih postopkov, saj v tem primeru določene procedure in usklajevanja niso potrebna, ne poslužujejo se več socialnega dialoga, ki so ga zavzeto zagovarjali in če se bo takšna praksa nadaljevala, bo na koncu najbolj oškodovana država oz. državljani Republike Slovenije.

Spletno uredništvo
Vir: Prejeta izjava za javnost