Zadnje dneve javnost zaposluje osnutek zakona o oblikovanju pokrajin. Za osvežitev spomina, je bil zadnji poskus za oblikovanje pokrajin izpeljan leta 2008, takrat smo šli volivci tudi na referendum, pozneje pa ustrezna zakonodaja ni bila sprejeta.

Tokratni poskus oblikovanja pokrajin pa predvideva nekatere nelogične rešitve in sicer naj bi občino Logatec in Vrhniko umestili kar v Gorenjsko pokrajino s sedežem v Kranju, medtem ko naj bi bil sedež pokrajinskega sveta v Domžalah.

Druga sicer malo bolj oddaljena anomalija se je zgodila pri občini Dol pri Ljubljani, ki so jo velmožje v Ljubljani umestili kar na Južno Štajersko.

foto: pokrajine.si

Trenutno v medijih ni zaslediti nekega pretiranega razburjenja okoli te teme, tako da lahko sklepamo, da se bo debata odprla, ko bo osnutek zakona prišel na klopi pred poslance. Vsekakor pa bi morali, v prihodnjih mesecih, ko se bodo pričeli odvijati aktivnosti, kakšno reči tudi občinski sveti občin, ki bi rade spadale v kako drugo pokrajino.

 

Res je da pokrajine potrebujemo, prav tako je tudi res, da ne more biti vsaka občina svoja pokrajina, pa vendar je treba biti pri risanju mej pokrajin zelo previden, saj se lahko kar za nekaj časa razvoj občine usmeri drugam, ne nujno tja kamor hočejo občani.

Za vas smo na to temo na našem portalu pripravili tudi anketo, za katero vas vabimo, da nanjo odgovorite.

Uredništvo