Policisti PP Piran so kazensko ovadili moška, osumljena storitve najmanj 40 kaznivih dejanj.

 

V septembru lani so piranski policisti prijeli več kazenskih prijav za tatvine različnih prevoznih sredstev. Oškodovanci so jim v krajših časovnih zamikih naznanili tatvini dveh mopedov in dveh motornih koles ter tatvino gorskega kolesa. Policisti so v nadaljevanju obravnavali še vlom v stanovanjsko hišo v Parecagu, iz katere sta bili ukradeni dve sliki večje vrednosti, dva vloma v parkirana avtobusa v Luciji, iz katerih so bile odtujene plačilne kartice za gorivo, ter vlom v trgovino v Portorožu, od koder so storilci ukradli tobačne izdelke, hrano in pijačo.

Z zbiranjem obvestil in dokazov za vsa naznanjena kazniva dejanja so policisti lani oktobra prišli na sled dvema storilcema, domačinoma, starima 37 in 39 let. 30. 10. 2023 so policisti na njihovem domu na podlagi odredbe koprskega sodišča opravili preiskavo stanovanja, kjer so iskali določene predmeta in dokaze za zgoraj navedena kazniva dejanja. Po opravljeni hišni preiskavi je bila zoper oba na koprsko tožilstvo podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve skupno desetih kaznivih dejanj.

Kljub podani kazenski ovadbi pa ovadena nista prenehala z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj, saj sta v naslednjih mesecih bodisi vsak sam ali pa v sostorilstvu do vključno letošnjega januarja zagrešila še najmanj dvanajst novih kaznivih dejanj. 24. 11. 2023 sta se oba na parkirišču v Luciji usedla v odklenjen osebni avtomobil in se z njim odpeljala proti domu, pri tem so ju v Seči zaustavili policisti. Ker voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja in je odklonil strokovni pregled na mamila, mu je bil izdan plačilni nalog, vozilo mu je bilo zaseženo in vrnjeno lastniku. Po končanem postopku se je eden od njiju ponovno odpravil na eno od parkirišč v Luciji, kjer je v pogon skušal spraviti naslednje odklenjeno vozilo, vendar je bil pri tem pravočasno zaloten, zato je ostalo pri poskusu kaznivega dejanja odvzema motornega vozila. V nadaljevanju sta v Luciji ukradla električni skiro, v eni od prodajaln v Portorožu razno orodje, v Seči sta vlomila v penzion, pri čemer ju je zalotil občan in sta od dejanja odstopila, v samopostrežni pralnici perila sta vlomila v blagajno s kovanci in jo izpraznila, poskušala sta vlomiti tudi v dva gostinska lokala v Portorožu, kjer sta bila neuspešna in sta od dejanj odstopila. Za konec pa je eden od njiju 20. 1. 2024 odvzel odklenjeno parkirano tovorno vozilo, s katerim se je odpeljal v Ljubljano. Ko se je z odvzetim vozilom vrnil v Parecag, je povzročil prometno nesrečo s pobegom, saj se je z vozilom po prometni nesreči odpeljal s kraja in vozilo zapustil ob cesti.

V nadaljevanju preiskave so jima policisti uspeli dokazati še več izvršenih kaznivih dejanj iz preteklosti.

Ker sta oba osumljena, kljub več podanim kazenskim ovadbam s kaznivimi dejanji zoper premoženje, z nezakonitimi dejanji nadaljevala, sta si prislužila skupno 40 kazenskih ovadb. S tem sta predstavljala grožnjo za premoženje in varnost občanov, zato so ju policisti Policijske postaje Piran 25. 1. 2024 prijeli in ju s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika na Okrožno sodišče Koper, ki je po zaslišanju zoper oba odredil pripor.

 

Spletno uredništvo

Slika je simbolična.