V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1.580 klicev. Med 666 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 162 prometnih nesreč, 70 kršitev javnega reda in miru ter 100 kaznivih dejanj.

 

V 145 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 15 nesrečah so bili udeleženci lažje in v 2 huje telesno poškodovani. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 9 voznikom zasegli vozilo.

Ob 0.35 je na cesti proti Hrušici, občina Jesenice, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na cesto in pomagali avtovleki pri nakladanju vozila.

Ob 6.44 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanega kolesarja in ga prenesli do reševalnega vozila NMP Domžale ter očistili posledice nesreče.

Ob 9.55 sta v Ferrarski ulici v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci Prehospitalne enote Obala in reševalec na motorju. Prepeljali so ga v SB Izola. Delavci Marjetice Koper so počistili cestišče.

Ob 13.56 sta na avtocesti pred izvozom Novo mesto zahod, občina Novo mesto, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Za odstranitev posledic nesreče so poskrbeli dežurni delavci DARS. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 14.58 sta v naselju Preserje pri Radomljah, občina Domžale, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in imobilizaciji motorista ter usmerjali promet do prihoda policistov.

Ob 15.03 je na avtocesti Kranj–Ljubljana, občina Šenčur, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v obvestilno tablo in obstalo prevrnjeno v jarku. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč vozniku in sopotniku, stabilizirali vozilo, preprečili iztekanje motornih tekočin, nevtralizirali iztekle tekočine ter preverili stanje plinske jeklenke, ki je bila v vozilu. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj, upravljalci DARS in reševalci NMP Kranj. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Ob 15.02 sta na Kosovelovi cesti v Grosuplju trčila traktor in motorno kolo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP, ga prenesli v reševalno vozilo in očistili posledice nesreče s cestišča.

Ob 15.29 je na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Vipava, občina Vipava, osebno vozilo poškodovalo platišče in pnevmatiko ter obstalo na voznem pasu. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka in preverila morebitno iztekanje nevarnih motornih tekočin. Poškodovano vozilo je z vozišča odstranila vlečna služba.

Ob 15.44 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci PGD Maribor – mesto naleteli na prometno nesrečo z udeležbo osebnega vozila. Zavarovali so kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Ob 19.55 je na odseku hitre ceste H4 med počivališčem Šempas in izvozom Selo, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica in GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Nova Gorica so na kraju pregledali ponesrečeno osebo.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so opravili 46 intervencij na javnem kraju, 24 pa v zasebnih prostorih. Pet kršiteljev, ki so kljub opozorilu nadaljevali s prekrškom, so pridržali. Da bi zaščitili žrtve nasilja v družini, so 3 osebam izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 35 tatvin, 23 vlomov, 20 poškodovanj tuje stvari, 8 groženj, 5 ponarejanj denarja, po 3 povzročitve telesnih poškodb in nasilja v družini ter po 1 ponarejanje listin, drzno tatvino in kaznivo dejanje v zvezi s prepovedanimi drogami.

V noči na 4. 5. 2023 je bil v Kranju ukraden osebni avtomobil Renault koleos, 2.0 dci automatic, bele barve, letnik 2019, registrskih oznak SG DL-249.

V zadnjih 24 urah je bilo zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško obravnavanih 133 oseb, 97 na območju PU Novo mesto, 34 na območju PU Koper in 2 na območju PU Ljubljana. Med obravnavanimi tujci je bilo največ državljanov Pakistana (31), Nepala (30) in Turčije (17).

Spletno uredništvo, M.V.