Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v marcu 2023 zaključili s preiskavo kaznivega dejanja Pranja denarja (po 245. čl.  KZ-1) in na Specializirano državno tožilstvo, podali kazensko ovadbo zoper  slovenskega državljana in njegovo  družbo  s  sedežem  na območju Slovenske  Istre.  

 

S  preiskavo  je  bilo ugotovljeno, da je osumljeni prek svoje družbe poskušal prikriti izvor  za nekaj več kot pol milijona USD denarja, ki je izviral iz kaznivih dejanj goljufij storjenih v tujini.

Denar,  ki  ga je osumljenec pral na območju Slovenske Istre, je izviral iz več kaznivih dejanj  t. i. BEC* goljufij storjenih v tujini, izvršenih na škodo španske, kitajske in ameriške družbe. Z izvršitvijo teh goljufij je bilo  obravnavanemu storilcu  leta  2020  in 2021 na bančne račune njegove družbe  nakazano  približno pol  milijona  USD. Izvor umazanega denarja je osumljenec  poskušal  zakriti z nakupom  kripto  valut  BTC  pri eni od slovenskih  kripto  menjalnic ter nadaljnjim prenosom teh valut. Prenose denarja,  ki so služili zakritju izvora umazanega denarja, je prikazal kot del  legalne gospodarskega poslovanja njegove družbe ter v ta namen izdelal več lažnivih računov in pogodb.

Za  usluge  prikrivanja izvora si je osumljeni (oz. njegova družba) zadržal približno 8 % od celotnega zneska umazanega denarja.

Za  kaznivo  dejanje  Pranja denarja (po 245. čl. KZ-1) je predvidena kazen zapora od dveh do osem let.

 

Spletno uredništvo, M.V.