V Rovtah nad Logatcem je danes na dan samostojnosti in enotnosti potekala spominska sveta maša za domovino v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, Krajevne skupnosti Rovte, ter župnije Rovte.

Slavnostni govornik ob tej priložnosti je bil Marjan Podobnik predsednik Slovenske ljudske stranke. Poudaril je da je bil v Rovtah opravljen 1. korak k slovenski spravi že davnega leta 1944 saj so tu krajani prvi postavili spomenik oziroma kapelico, ki ni razlikovala med našimi in vašimi ampak je vključevala vse žrtve padle v 2. svetovni vojni. Prav tako je poudaril, da ni vsak, ki se je vključil v vaške straže, zaradi obrambe pred revolucionarnim nasiljem, izdajalec, in tudi ni vsak, ki se je boril v partizanih odgovoren za povojne poboje.

Nekaj podobnega je ob 20. letnici postavitve farnih plošč v Rovtah leta 2013 dejal tudi Janez Janša, ki je povedal približno takole:

Domobranstvo kot oblika boja proti revolucionarnemu nasilju je bila častivredno dejanje, medtem ko je bilo domobranstvo kot oblika kolaboracije z okupatorjem zavržno dejanje. Prav tako je bilo partizanstvo kot oblika boja proti okupatorju častivredno dejanje, medtem ko je bila zloraba tega boja za prevzem oblasti in povojni teror zavržno dejanje.

V sklopu praznovanja tega velika slovenskega praznika je bila blagoslovljena tudi slovenska zastava, ki bo v spomin na datum 26.12. plapolala na Lešah. Po blagoslovu so jo na Leše, v slavnostnem sprevodu, odnesli gasilci PGD Rovte.

Poleg slavnostnega govornika so se prireditve udeležili tudi župan Občine Logatec Berto Menard, vodja svetniške skupine SDS Zoran Mojškerc, ter predsednik KS Rovte Viktor Trček.

v želji, da bi bilo v prihodnje čim več takih prireditev in da bi se teh začeli udeleževati predstavniki VSEH političnih deležnikov, tudi v uredništvu portala NOTRANJSKA.SI, vsem bralkam in bralcem čestitamo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Uredništvo