Policist policijske uprave Koper so imeli čez vikend ponovno polne roke dela z lovljenjem migrantov.

Kar 85 so jih ujeli na območju celotne uprave od tega kar 66 na območju policijske postaje Ilirska Bistrica.

Največ je bilo državljanov Pakistana – 32, sledijo Iranci – 17, Turki – 14, Maročani – 5, Sirci – 4, Indijci – 4, po 2 Afganistanca,  Alžirca , Iračana, Tunizijca in 1 državljan Kuvajta.

Od tega števila 85 jih je bilo 80 vrnjeno hrvaškim varnostnim organom, 5 tujcev pa je
izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito.

Očitno pa se vračanje migrantov odvija tudi v nasprotni smeri, saj so Italijanski varnostni organi v Slovenijo vrnili 16 tujcev (5 državljanov Iraka, 5 Irana, 4 Bangladeša in 1 državljan Pakistana), ki so nedovoljeno prestopili slovensko italijansko mejo. Vsi ti tujci so bili po končanem postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

So pa tihotapci postali vedno bolj iznajdljivi, saj so začeli svoje žrtve prevažati kar s kombiji.

Slika je zgolj simbolična

6. 10. 2018 ob 6 uri zjutraj so tako policisti v Topolcu ustavili kombi, ki ga je vozil 30-letni državljan BiH, ki sicer prebiva v Ljubljani. V kombiju je prevažal kar 18 ilegalnih migrantov. Voznik je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, ilegalni migranti pa so bili vrnjeni na Hrvaško.

Prav tako 6. 10. ob 21.19 so policisti v naselju Zalči ustavili kombi Renault Master. Voznik je pobegnil, v kombiju (v tovornem delu) pa je bilo prijetih 11 ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana. Pakistanci bodo vrnjeni na Hrvaško, voznika policisti še iščejo.

Nezakoniti prehodi meje se torej nadaljuje v vedno večjem obsegu, saj je številka o katerih ponavadi poročamo v ponedeljek vsak teden večja.

Uredništvo