Danes ob 5. uri zjutraj sta policista opravljala naloge na regionalni cesti Lipica – Divača. V naselju Lokev sta v mimo vožnji opazila dve vozili znamke Mercedes Benz, z nameščenimi nemškimi začasnimi registrskimi tablicami, ki sta vozili proti Italiji.  Zaradi suma, da
navedeni vozili prevažata ilegalne migrante, sta policista zapeljala za vozili in ju začela zaustavljati z modrimi lučmi ter kratkimi zvočnimi signali. Ko sta voznika to opazila, sta pospešila hitrost in nadaljevala pot proti Italiji. Eden od njiju je celo začel z vožnjo po celotnem vozišču preprečevati, da bi ga policista prehitela in ustavila. Zaradi verjetnosti,
da bosta nadaljevala pot v Italijo preko bivšega mejnega prehoda Lipica, je bil operativni komunikacijski center obveščen o čezmejnem zasledovanju.

Ob 5.08 uri sta vozili z nezmanjšano hitrostjo dejansko prestopili državno mejo preko bivšega mejnega prehoda Lipica, policista pa sta peljala za njima in pri tem ves čas uporabljala modre luči in zvočne signale. Za njima sta vozila preko naselja Bazovica proti Trstu, vendar sta ga po približno treh kilometrov, zaradi zelo velike hitrosti bežečega vozila, izgubila z vidnega polja. Ko sta policista s službenim vozilom z ravnega dela vozišča
pripeljala v oster levi ovinek, sta na vozišču opazila plastične dele vozila, takoj zatem, v ostrem desnem ovinku, pa desno izven vozišča ustavljeno vozilo reg. št. HN425F (D), obrnjeno v smeri vožnje. Prav tako sta opazila, da so iz zadnjega dela vozila pobegnile v bližnji gozd osebe, medtem ko sta voznik in sopotnik na prednjem sedežu ostala v vozilu.

Voznika in sopotnika sta slovenska policista do prihoda italijanskih varnostnih organov zadržala v vozilu, zatem pa sta, skupaj z italijanskim policisti, v gozdu v bližini vozila izsledila še eno osebo.

Skupaj z italijanskimi policisti so opravili varnostni pregled prijetih oseb in ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila znamke Mercedes Benz C220, reg. št. HN425F (D), 25-letni državljan Albanije. V vozilu je bil še sopotnik, državljan Turčije brez dokumentov, v bližini prijet pa je bil prav tako državljan Turčije brez dokumentov.

Včeraj ob 21. uri so policisti pri nadvozu za Veliko brdo prijeti štiri ilegalne migrante, ki so v Slovenijo prišli skozi tunel. Dva državljana Pakistana in dva državljana Albanije bodo vrnili na Hrvaško.
Ob 1. uri je bil v Predloki prijet državljan Irana. Danes bo vrnjen na Hrvaško.

Uredništvo