Pritisk na našo južno mejo se neprestano stopnjuje. Iz Policijske uprave Koper so nam sporočili, da so policisi v noči iz 24. na 25. 7. 2018 med varovanjem državne meje opazili  vozili tujih registrskih številk, ki sta vozili od Staroda proti Pogradu. Obe vozili sta bili ustavljeni v naselju Podgrad.

V postopku ugotavljanja identitete oseb je bilo ugotovljeno, da je osebni avtomobil Fiat  500X, čeških registrskih številk, vozil 47-letni državljan Italije, v vozilu pa se je nahajal še 34-letni državljan Italije. Kombinirano vozilo Fiat Ducato, italijanskih registrskih številk pa je vozil 44-letni državljan Italije.

Pri  pregledu tovornega prostora kombiniranega vozila so policisti odkrili 17 državljanov Pakistana,  ki so sedeli na tleh. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop na ozemlje EU, v Republiko Slovenijo pa vstopili na nedovoljen način.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku, je bila vozniku kombiniranega vozila, vozniku osebnega avtomobila in sopotniku 25. 7. 2018 ob  3.20  uri odvzeta prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so storili kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. V postopek so se vključili kriminalisti SKP PU Koper, ki so prevzeli obravnavo kaznivega dejanja in postopek z osumljenci.

Ilegalnim prebežnikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in zadrževanje na območju Slovenije je bila odvzeta prostost, seznanjeni so bili s pravicami ter prepeljani v prostore PP Ilirska Bistrica v nadaljnji postopek, kjer je bila ugotovljena njihova identiteta ter izpeljan postopek glede nedovoljenega vstopa v Slovenijo.

V  postopku je bilo ugotovljeno, da so se ilegalni prebežniki v Pakistanu dogovorili z organizatorjem ilegalnih prehodov, da jih spravi iz Pakistana v Italijo. Povprečno so sami oz. njihove družine plačale od 6.000 do 8.000 evrov za pot posameznika. Prijeta skupina ilegalnih prebežnikov je po različnih tihotapskih poteh prišla do BiH, od koder so pot nadaljevali peš in z različnimi transportnimi sredstvi preko BiH in Hrvaške do bližine državne meje s Slovenijo. Tam so morali zapustiti vozilo prevoznika, nakar so po navodilih organizatorjev prevoza sami odšli preko državne meje in nezakonito vstopili v Slovenijo.

Po uspelem nezakonitem prestopu državne meje so se na dogovorjeni lokaciji vkrcali v  kombi 44-letnega državljana Italije, nakar so jih ustavili policisti. Pri tem sta imela voznik in sopotnik v osebnem avtomobilu češke registracije vlogo predhodnice prevoza oz. spremljevalnega vozila z namenom obveščanja in opozarjanja na prisotnost policijskih patrulj in zased.

Ilegalnim prebežnikom so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve Zakona o tujcih, po  postopku pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom. Kriminalisti PU Koper so vse tri osumljene državljane Italije 26. 7. 2018  privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Koper. Po zaslišanju je bil zoper vse tri odrejen pripor. Za storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.

Pritisk nezakonitih prehodov državne meje in s tem povezanim tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov se stopnjuje. Policisti PP Ilirska Bistrica so danes zjutraj ponovno zaustavili kombinirano vozilo z ilegalnimi prebežniki. Vozilo je bilo zaustavljeno v bližini Staroda, pri kontroli pa je bilo ugotovljeno, da se v tovornem delu nahaja 15 ilegalnih prebežnikov. Prijet je bil tudi voznik, državljan Romunije. V postopek so se ponovno vključili kriminalisti PU Koper. Postopek še poteka, voznik pa bo s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper.

Od nedelje,  22. 7. 2018, do petka, 27. 7. 2018 zjutraj, je to že četrto kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, v katerih je  bilo prijetih 7 osumljencev kaznivih  dejanj.  Do sedaj je bil 5 osumljencem odrejen pripor, ena osumljenka pa je bila  izpuščena na prostost. Osumljenci so na ozemlje Slovenije v teh primerih pretihotapili skupno 40 ilegalnih prebežnikov.

V uredništvu se sprašujemo do kdaj bomo še morali trpeti nezakonite prehode mej. Po tem, ko so v Italiji prenehali sprejemati migranti, se v Sloveniji nekateri politiki trudijo, da bi jih sprejeli čim več in tako spremenili sestavo prebivalstva v Sloveniji.

Uredništvo