Na notranjskem bodo v prihodnjem mandatu občine vodili isti župani kot do sedaj, saj v nobeni izmed občin (Logatec, Cerknica Bloke, Loška dolina, Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna) ne bo potreben drugi krog.

Z največjim naskokom, je zmagal logaški župan Berto Menard, ki je prejel 75,31 % glasov, medtem ko se je dolgoletni župan Pivke Robert Smrdelj s 51,11 % glasov za las izognil drugemu krogu.

Ko se pogleda razrez mest v občinskih svetih je, tako kot na državni ravni, zmagovalka SDS, ki je osvojila 21 svetniških mest, kar predstavlja povečanje za 4 mesta, glede na volitve leta 2014.

S 15 osvojenimi svetniki se je za 4 svetnike okrepila tudi SD, vendar na račun drugih levih strank  v regiji, saj so vladne stranke skupaj, letos osvojile 25 svetniških mest, medtem ko je bila pred 4 leti slika precej drugačna saj so takratne vladne stranke osvojile kar 34 mest.

Parlamentarna opozicija (SDS in NSi), ki ji lahko prištejemo še SLS, je število osvojenih svetniških mest, glede na volitve v letu 2014, ko je osvojila 39 mest, povečala za 2 mesti skupaj 41.

Največjo poraženko letošnjih volitev lahko brez večjih težav najdemo v SMC, ki je svoj volilni izkupiček zmanjšala kar za 84 % v primerjavi z letom 2014, saj je letos osvojila zgolj 2 svetniški mesti, medtem ko jih je pred štirimi leti osvojila 12.

Ob vseh neodvisnih listah, ki večinoma kraljujejo v občinah pa je zanimiv vzpon stranke Naša Notranjska (NaNo), ki jo bo v mandatu 2018-2022 zastopalo 10 svetnikov, v letu 2014 pa je osvojila 7 mest.

Uredništvo