Upokojenci so danes namesto višje pokojnine doživeli šok. Vlada bi morala pokojnine izredno uskladiti, v prihodnjem letu v mesecu februarju pa izvesti redno uskladitev pokojnin. Vendar se to ni zgodilo.

 

Upokojenci bi morali danes prejeti višje pokojnine, izredno uskladitev je vladi že septembra predlagal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Realna rast bruto domačega proizvoda v preteklem letu je bila 8,2 %, zato je izpolnjen osnovni pogoj za izredno uskladitev pokojnin v letu 2022.

Zakonsko so izpolnjeni vsi pogoji, da bi vlada ob koncu letošnjega leta izvedla izredno uskladitev pokojnin, a se to ni zgodilo.

Namesto tega so koalicijski poslanci (Gibanje Svoboda, SD in Levica) sprejeli sklep, da bodo upokojencem za november in december izplačali nadomestilo v višini 4,5 % ter to poimenovali kot t. i. draginjski dodatek. To velja tudi za vsa invalidska nadomestila, razen dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Namesto izredne uskladitve se je vlada odločila, da bodo upokojenci prejeli le dva dodatka v višini 4,5 odstotka pokojnine, novembrskega in decembrskega. Prvega so že prejeli. V začetku leta 2023 naj bi sicer sledila redna uskladitev pokojnin, predpisana z zakonom, v kateri pa tega dodatka ne bo upoštevanega.

 

 

Problem pa je, da bo ta dodatek obremenjen tudi z dohodnino, davčna osnova bo zaradi tega višja.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Portal-OS.si