Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko je danes izdal naslednje opozorilo:

Nove okužbe v naši regiji
Z deaktivacijo državnega načrta ob epidemiji enote civilne zaščite niso več aktivirane, vendar pa strokovne službe uprave za zaščito in reševanje ter vseh pristojnih ministrstev skrbno proučujejo razmere in še naprej izvajajo vse ukrepe za preprečitev širjenja novega virusa.

Nove okužbe v državi in tudi v naši regiji so dokaz, da je virus še vedno med nami. Ob pojavu novih primerov so drugi teden junija odkrili dve okužbi v Sežani, prejšnji teden eno v Postojni, danes pa smo dobili potrditev, da imamo v naši regiji od včeraj še šest novih okužb: pet v občini Pivka in eno v občini Loška Dolina. Peterica iz Pivke se je po vsej verjetnosti okužila na območju Bosne in Hercegovine. Vsem novim primerom je skupno, da so se ljudje okužili v tujini, ko je virus med nami, pa obstaja velika nevarnost ponovne epidemije.

Civilna zaščite zato ponovno naproša vse občane in občanke, da zaradi lastnega zdravja v zaprtih prostorih nosite maske, se držite na varni razdalji do drugih ljudi in dosledno umivate ter razkužujete roke. Vse, ki se odpravljate na območje držav, kjer je velika nevarnost okužbe, pa pozivamo, da ocenite nujnost teh potovanj. Po povratku iz teh držav je obvezna 14-dnevna osamitev. Zaradi številnih vprašanj sporočamo, da Hrvaška ni na seznamu držav z velikim tveganjem, vendar pa tudi pri njih ponovno raste število okuženih. Zato tudi na Hrvaškem priporočamo vzdrževanje primerne varnostne razdalje, uporabo mask, v trgovskih centrih pa tudi zaščitnih rokavic.”

Previdnost vsekakor ni odveč. tako da se pridružujemo pozivom po skrbnem ravnanju.

Uredništvo