Policijska uprava Koper je začela izdajati obvestila za javnost o prehodih migrantov tudi že med tednom, kar smo donedavna bili vajeni le ob vikendih. Tako so v obvestilu za javnost napisali:

“V zadnjih 48 urah (od ponedeljka, 22. 10. 2018, od 7.00 ure, do danes, 24. 10. 2018, do 7.00) smo na območju PU Koper obravnavali skupno 59 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Policijske patrulje so jih prijele 52, in sicer 37 na območju Ilirske Bistrice, 10 na območju Kozine in 5 na območju Pirana. Pri pregledu tovornih vozil na mejnih prehodih so policisti prijeli 4 tujce, ki so se skrivali in se na tak način poskušali izogniti mejni kontroli, 3 tujce nam je na podlagi sporazuma vrnila italijanska policija.

Od skupnega števila obravnavanih oseb smo jih 44 vrnili hrvaškim varnostnim organom, 14 pa je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito.”

Prav tako so v nedeljo 21. 10. 2018 ob 11.30 so policisti v bližini mejnega prehoda Starod v osebnem avtomobilu Opel Antara, italijanskih registrskih tablic, prijeli štiri državljane Albanije. 32-letnik je bil voznik, sopotnik pa 27-letnik. V zadnjem delu vozila sta bila še 38-letnik, pri katerem so policisti našli ponarejeno osebno izkaznico Romunije, in 26-letnik. Po
opravljenih policijskih postopkih so bili odpeljani na zaslišanje k preiskovanemu sodniku, ki je za tri odredil pripor, eden (26-letnik) pa bo vrnjen na Hrvaško.

Očitno je strah pred mrazom prisoten tudi pri migrantih saj nezadržno pritiskajo na našo južno mejo.

B.M.F.