V nedeljo, 7. maja se je predsednik SDS Janez Janša v Rovtah udeležil odkritja spominske plošče v spomin na hrambo orožja Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno v organizaciji Občinskega odbor Združenja VSO Logatec.

 

Po kulturnem delu in uvodnem pozdravu predsednika VSO Logatec sta Janez Janša in Anton Lukančič skupaj odkrila spominsko ploščo, ki jo je nato blagoslovil župnik.

Sledil je nagovor predsednika SDS Janeza Janše, v katerem je izpostavil pomembnost shranjevanja orožja iz slovenske Teritorialne obrambe leta 1990 in kako je to odigralo ključno vlogo pri osamosvojitvi Slovenije. Omenil je hrabrost tistih, ki so sprejeli odločitev o shranjevanju orožja, saj to ni bilo samo nevarno samo zanje, ampak tudi za njihove družine. Janša je poudaril pomembnost orožja v boju za osamosvojitev, saj je bilo ključno v prvih dneh boja. Spregovoril je tudi o izzivih, s katerimi smo se soočali v boju za neodvisnost, vključno z nasprotovanjem osamosvojitvi, s strani določenih posameznikov. Spomnil je tudi na  žrtve, ki so bile potrebne za dosego slovenske neodvisnosti.

Vir: sds.si

Predsednik SDS je spregovoril tudi o zgodovini slovenske himne Zdravljici. Dejal je, da je bil leta 1990 sprejet zakon, ki je razglasil Zdravljico za slovensko himno  v celoti. Vendar pa je bil 2 leti kasneje sprejet nov zakon, ki je določil, da je slovenska himna le sedma kitica pesmi. Janša je izpostavil dejstvo, da je bila ta sprememba politično motivirana, saj je sedma kitica bolj internacionalističnega tona in se bolje ujema z ideologijo levice. Prav tako je dejal, da je ta sprememba način brisanja slovenske nacionalne identitete v prid bolj internacionalističnega stališča. Janša si želi, da bo Zdravljica v celoti obnovljena kot slovenska himna.

Ob koncu, je omenil enotnost in pogum slovenskega naroda med plebiscitom in kasnejšo vojno za neodvisnost ter izrazil hvaležnost vsem, ki so se borili za svobodo Slovenije. Poudaril je potrebo po nadaljnjem gradnji na tem temelju, da zagotovimo dobro prihodnost Slovenije.

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: sds.si