Po zadnjih podatkih je bilo okuženo goveje meso za kebabe iz Poljske dobavljeno kar 41 ponudnikom hitre hrane v Sloveniji, ki se nahajajo v 25 krajih. Med njimi sta tudi Ilirska Bistrica in Postojna.

Podjetje Alebon iz Ljubljane je odpoklicalo okoli 12 ton mesa za kebabe. Sporno meso so odpoklicali s slovenskega, hrvaškega in madžarskega trga.

Razlog za odpoklic mesa je sum na prisotnost bakterije salmonela, bakterije E.coli in ostankov veterinarskih zdravil.

Slika je zgolj simbolična

Izkazalo se je, da podjetje Alebon na Poljskem proizvaja sveže kebab meso in ga lokalom s hitro prehrano prodaja po celi Evropi. V sporni poljski klavnici pa po poročanju Dnevnika ni bilo nadzora nad označevanjem zdravstvene ustreznosti mesa, v klavnici ni bilo sistematičnega preverjanja označevanja živali ob sprejemu, težave imajo tudi z zagotavljanjem sledljivosti in s kadri, predvsem veterinarji.

Prejemniki okuženega mesa so bili iz naslednjih 25 slovenskih krajev: Sevnice, Novega mesta, Ljubljane, Maribora, Hrastnika, Laškega, Zagorja ob Savi, Črnomlja, Metlike, Kočevja, Ilirske Bistrice, Izole, Kamnika, Kranja, Lendave, Murske Sobote, Nove Gorice, Portoroža, Postojne, Ptuja, Radomelj, Radovljice, Slovenj Gradca, Štor in Velenja.

Uredništvo