Že 6. leto zapored je Evropski teden mobilnosti otvoril PEŠBUS, ki ga letos organiziramo za vse šolarje Osnovne šole Miroslava Vilharja. Do četrtka, 22. septembra, bo prijavljene učenke in učence »popeljal« v organizirani skupini po začrtani progi iz stanovanjskega naselja Zeleni Biser po stalnem urniku. Voznik PEŠBUSA (odrasla oseba) jih bo vsako jutro počakal na označenih postajah ob poti in jih varno spremljal na poti do šole. Najbolj pridni, na koncu prejmejo tudi nagrado! Vabljeni tudi starši, stari starši, tete, strici, sosedje ali prostovoljci.

To je prvi korak k spodbujanju samostojne aktivne poti v šolo, namen PEŠbusa pa je ozavestiti šolarje, starše in vso lokalno skupnost o pozitivnih učinkih hoje na zdravje in okolje.

PEŠBUS je del programa Aktivno v šolo in zdravo mesto.Z organizacijskimi, načrtovalskimi in izobraževalnimi ukrepi v praksi spodbuja aktivno hojo v šolo in ozavešča o pomenu hoje kot zdrave oblike gibanja in okolju prijazne ter široko dostopne prometne prakse. Cilj programa je nuditi podporo šolam in občinam pri omogočanju hoje v šolo s Pešbusom in Bicivlakom ter promovirati koncept Zdravega mesta s pripravo lokalnih načrtov hodljivosti in izvedbo regionalnih izobraževalnih seminarjev.

Zakaj bi hodil peš?

Prednosti:

  • Otroci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.
  • S spremljanjem Pešbusa lahko starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami naredijo nekaj za svoje zdravje.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi na ostalih dogodkih, ki bodo potekali v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Program si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in foto: www.postojna.si

Uredništvo