V okviru projekta KRAS.RE.VITA, ki se ga izvaja na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, nastaja prav poseben dokumentarni film.

Foto: www.postojna.si

Tako raznolik kot je projekt, tako raznolik je tudi nastajajoči dokumentarni film. Z izbranim izvajalcem, Matejem Vraničem, priznanim slovenskim naravoslovnim fotografom in snemalcem, so v letu 2019 aktivno snemali željene kadre. Spomladi in poleti so posneli travnike z bogato floro in ponoči šteli  skrivnostnega prebivalca Planinskega polja, ptico – kosca. Pozno poleti so bili na filmski trak ujeti zreli nepokošeni travniki in pravilni načini košnje, prav tako pa so pokukali v zvonik cerkve sv. Marjete h koloniji navadnih netopirjev ter posneli tudi dogodek, pripravljen za ozaveščanje prebivalcev o posebnostih teh netopirjev. Ker je podzemni svet zelo pomemben del Natura 2000 območja Notranjski trikotnik, so v objektiv ujeli tudi posebnosti in lepote Planinske jame.

Snemanja bodo zaključena v 2020, dokumentarec pa bo imel ključno vlogo pri ozaveščanju tako domačinov kot obiskovalcev o pomembnosti ohranjanja endemov in siceršnjih habitatov Planinskega polja ter njegovih geomorfoloških posebnostih, ki občine Logatec, Postojna in Cerknica uvrščajo na pomemben zemljevid izrednih naravnih danosti.

Uredništvo