Po poročanju spletnega portala Nova24tv.si so volkovi praktično na dvorišču hiš plenili divjad in jo tudi raztrgali. Slike, ki so jih občani objavili na družbenem omrežju facebook so pomenljive. Volkovi so namreč začeli zahajati v neposredno bližino domačij.

Ob tem se je treba zavedati, da je sicer potrebno ohranjati živalsko raznolikost in da

Foto: Fb

morajo imeti tudi živali svoj življenjski prostor, vendar, če je zveri preveč le te začno iskati hrano tudi ob človekovih bivališčih. Na tej točki, ko so lahko ogrožena tudi človeška življenja, pa je sožitja med človekom in zvermi konec.

Sicer ura napada ni znana, vendar gre verjetno za večerne oz. nočne ure.

V zimskih mesecih ko je dan kratek, so še posebej nevarne večerne ure, ko se otroci vračajo peš iz raznih obšolskih dejavnosti, v kolikor nimajo prevoza. Srečanje z zvermi se verjetno ne bi srečno končalo.

Da se raznorazne okoljevarstvene organizacije zavzemajo za ohranjevanje okolja vključno z zvermi je sicer pohvalno, vendar se včasih zdi, da v nekaterih stvareh enostavno pretiravajo. Nedavno so vložili pritožbo na sklep o odstrelu 200 medvedov, kljub znanemu dejstvu, da medvedje zaradi premajhnega življenjskega okolja in hkrati prevelikega števila dnevno brskajo po smeteh za hrano. Pa ne na nekih odročnih domačijah temveč kar v središču večjih vasi in mest. Izkušnje s tem imajo predvsem v Loški Dolini.

V isti sapi pa lahko, ko “medvedek” po pomoti zaide v Ljubljano (Rožnik), spremljamo prave izredne razmere, ko zaprejo celotno okolico razpošljejo policijo in izpraznijo park Tivoli.

Ali ne gre v takem primeru za dvojna merila. Pritožniki pa verjetno bivajo ravno v Ljubljani.

Tudi v tem primeru je bil odrejen odstrel 11 volkov, pa so se okoljevarstveniki pritožili.

Kakšen bo izid?

Uredništvo