V  soboto  so  policisti  pri  varovanju  državne meje na ilirskobistriškem opravili  23 identifikacijskih postopkov, izdali dva plačilna naloga zaradi kršitve  cestnoprometnega predpisa in zakona o osebni izkaznici, zasegli so dve pištoli, ki bosta poslani na analizo,  ter teleskopsko palico, električni paralizator v obliki boksarja in nunčake.

Po neuradnih informacija naj bi šlo za pripadnike Štajerke Varde

Ob tem so na policiji še zapisali:

“Policija je edina, ki lahko nadzira državno mejo, svoje naloge opravljamo strokovno in zakonito ob upoštevanju načela sorazmernosti. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam ljudje zaupajo in iz dneva v dan se trudimo izpolniti njihova pričakovanja. Prav domačini so namreč tisti, ki najbolje in prvi opazijo neznane osebe, vozila, ki v njihovo okolje ne sodijo ali sumljive okoliščine in nas o tem dosledno obveščajo, za kar se jim zahvaljujemo.

Policisti veliko tujcev, ki nezakonito prestopijo državno mejo izsledijo na podlagi lastnih zaznav, nemudoma pa se odzovejo tudi na vsak klic občanov in preverijo vse okoliščine. Koristnih podatkov od posameznikov iz samooklicanih skupin ne prejemamo.

Pri varovanju državne meje smo v partnerskem sodelovanju z domačini uspešni in  učinkoviti in kakršnokoli organiziranje ljudi ocenjujemo kot povsem neprimerno in nepotrebno.”,

Drugače pa so na območju PU  Koper policisti, od petka, 6. 12. 2019 od 6.00 ure, do
ponedeljka, 9. 12. 2019 do 6.00 ure, obravnavali 24 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Policisti PP Kozina so obravnavali 1 osebo, policisti PP Koper 7 oseb in policisti PP Ilirska Bistrica 6 oseb.

Uredništvo