Ilirska Bistrica, 25. 8. 2018

Po podatkih policije so ob 21.50 dobili obvestilo, da je v vasi Veliko Brdo (pri Ilirski Bistrici) več tujcev. Policisti so dejansko prijeli 19 državljanov Pakistana, 2 državljana Afganistana, 2 državljana Indije in 3 državljane Irana. Zadnji trije so bili mladoletni in so zaprosili za azil, ostali so
bili vrnjeni na Hrvaško.

Tudi drugače se na območju Policijske uprave Koper soočajo z vedno več ilegalnimi migracijami.

Celotno sporočilo PU Koper objavljamo v nadaljevanju:

“V zadnjem vikendu, torej od petka (24.8.2018) do danes zjutraj (27.8.2018), so policisti na območju Policijske uprave Koper prijeli 75 ilegalnih migrantov. 19 od teh je zaprosilo za mednarodno zaščito, 56 pa je bilo vrnjenih na Hrvaško.

Poleg tega so prijeli tudi tri vodiče, ki so jih kriminalisti s kazensko ovadbo za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Za dva je bil že odrejen pripor.

  • V petek (24.8.), ob 6.30, so policisti v vasi Račica ustavili državljana Turčije, z vozilom Ford Tourneo Custom, z nemškim bivalnim dovoljenjem. V vozilu je bilo še sedem državljanov Turčije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Državljani Turčije (potniki) so bili vrnjeni na Hrvaško, voznika pa so kriminalisti s kazensko ovadbo za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

 

  • V petek (24.8.), so policisti ob 22. uri pri odcepu za Osp ustavili osebni avto BMW X5 (italijanskih registrskih številk), v katerem je bil voznik in več oseb. V postopku so ugotovili, da so bili v vozilu voznik, 27-letni državljan Pakistana (z urejenim prebivanjem v Italiji), sopotnica, 17-letna Italijanka (z območja Trsta), in šest državljanov Indije (štirje na zadnjih sedežiih, dva pa v prtljažniku). Vozniku je bila na kraju odvzeta prostost. Vsi so bili privedeni na policijsko postajo, pri razgovoru z mladoletnico je bila prisotna tudi delavka Centra za socialno delo. Po zaključenih postopkih je bila mladoletnica izročena staršem. Državljani Indije so bili vrnjeni na Hrvaško, voznik je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

 

  • V nedeljo (26. 8.), so policisti v Butarih opazili osebni avtomobil znamke VW Passat (srbskih registrskih tablic), z več osebami. Zatem je voznik zapeljal s ceste in trčil v drevo. V vozilu so bili poleg voznika še štirje tujci, državljani Irana, ki so prišli v Slovenijo ilegalno. Voznika, 41-letnika iz Tuzle (državljan Srbije in BiH), so pridržali. V postopku s policisti se je aktivno upiral, zato so bila uporabljena sredstva za vklepanje in vezanje. V prometni nesreči sta se dva državljana Irana lažje poškodovala. Državljani Irana so bili nastanjeni v Azilni dom, voznik pa bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje.
    Ob prijetju voznika in med postopkom je iz vozila pobegnil manjši pes pasme Jack Russel – kratka dlaka, črna glava, bel trup. Vse, ki bi ga kje videli (najverjetneje okolica Gračišča), prosimo, da o tem obvestijo Obalno zavetišče Koper ali policijo na 113.

V zadnjem primeru je prišlo tudi do upiranja s strani organizatorjev ilegalnih migracij, kar pomeni, da so tudi naši policisti ogroženi.

Uredništvo