Zadnje dni se na družbenih omrežjih krešejo mnenja oziroma se vrši podpora nekdanjemu ravnatelju OŠ Prule Dušanu Mercu in sicer zaradi razloga, ker je dvema problematičnima učencema, prepovedal vstop v šolo, da bi s tem zaščitil druge učence, zdaj pa ga zaradi tega procesirajo na sodišču.

Oglasila se je tudi novinarka Rosvita Pesek, ki je na Facebook-u zapisala:

  1. “Nikoli nisem hodila na Tavčarjevo in demonstrirala pred sodiščem. Sinoči sem dobila občutek, da bom na naslednjo obravnavo primera MERC tja, čisto zares odšla. Vse smo pomešali. Pravico žrtve do zaščite, v tem primeru dveh devetošolk. Pravico ravnatelja, da odreagira na nasilje in devetošolcema, ker z izživljanjem in smešenjem žrtve še kar nista nehala, prepove prihod v šolo.

Ravnal je logično in človeško. Ampak ne za inšpektorja in tožilko. Onadva sta očitno prepričana, da nasilnima smrkavcema, ne bi smel prepovedati prihoda v šolo. Ali bi moral kaznovati dekleti in njima ukazati naj oni ostaneta doma, fanta pa bi se po šolskih hodnikih s svojim ravnanjem še važila?

Zdaj je na zatožni klopi ravnatelj Merc. Eden bolj elokvetnih ravnateljev, ki ga nikoli ni bilo strah. Ne šolskih oblasti, ki jim je včasih jasno in glasno povedal, kje ga lomijo, ne politikov, ki so ga hoteli krotiti. Šel je v nos, ker je imel svoje prepričanje, svoje mnenje in hrbtenico. Zdaj je v pokoju. In radi bi mu jo nalomili. Tako eksemplarično, da se bo vedelo.
Zanj se nihče ne postavi. Ne šolski minister Pikalo, ki bi moral vprašati inšpektorja po zdravju, ne ministrica Katič, ki je očitno nič ni zmotilo. Oprostite, ta mantra, da zadev politiki ne morejo komentirat, dokler je sojenje v teku, je ena najbolj sprevrženih stvari. Je gledanje vstran in Pilatovsko umivanje rok! Včeraj zjutraj bi na tožilstvu moralo frčati perje in generalni tožilec Šketa bi moral sklicati tiskovno konferenco. Ko so ga na Vrhovnem sodišču krepko polomili in v izjavi zapisali, da jih argumenti evropskega sodišča niso prepričali, se je dvignila pravna stroka. Nazadnje so se od tega stališča distancirali tudi vrhovni sodniki. In pozvali nadrejenega k pojasnilu. 

Včeraj se ni zgodilo nič, pa bi se moralo! Vse bi moralo zaskrbeti. Vključno z vlado in premierom. Neodvisnost sodstva gor ali dol. Izgubljamo občutek za normalnost. Za zdravo pamet. Vse nas je že strah. Vsi se bojimo, da ja ne bomo kaj narobe rekli. Ceno za našo bojazljivost pa plačuje upokojeni ravnatelj Merc. Ker je deklici, ki sta ju sošolca napadla zavaroval in sošolcema pokazal vrata. 

Potem ga je inšpektor, očitno pravno spodbujen s strani očeta enega od dečkov, mrcvaril 8 mesecev in iskal dlako v jajcu. Zdaj po petih letih in pol se ravnatelj zagovarja na sodišču.
Ker je bil sinoči ravno 29. november, nekdanji dan republike še to; tisti, ki smo na plebiscitu glasovali za novo Republiko Slovenijo, si takega razpada vrednot in fiaska tožilstva, kot ga izkazuje primer Merc, NISMO ŽELELI.”

2. “Cenjeni Fb prijatelji,

lagala bi, če bi rekla…”saj sem vedela…”.

Nisem vedela, da se boste tako množično odzvali. Niti slutila ne. Sem pa ponosna na Vas. FB druščino, ki deli podobne vrednote za katere smo se pripravljeni postaviti in pri katerih nismo pripravljeni mižati, niti molčati.

Jaz namreč še zmeraj čakam. Da se bo nekdo oglasil. Šef tožilstva? Tožilka? Inšpektor? Minister za šolstvo? Nič? Še kar vztrajajo v pravilnosti svojega ravnanja?

Da bo nekdo vsaj pri sebi rekel, tokrat šli smo predaleč! Slovenci nismo pripravljeni tolerirati objestnosti dveh mulcev. Pri 15 letih se pa, oprostite že mora vedeti kaj je prav in kaj narobe. Hočemo ravnatelje, ki odreagirajo in se postavijo na stran žrtve.

Hočemo ravnatelje, ki jih ni strah. Ki ob težavah v šoli ne tečejo v pisarno iskat pravilnika in prebirat, kaj morajo v takem primeru narediti. Ampak se odzovejo. V trenutku tako kot jim pravi vest, znanje, morala…

Kdo drug, poleg strašev, starih staršev pa še vzgaja naše zanamce? Ja, šolniki vendar! In če nihče ne bi naredil nič in bi bili dekleti še naprej izpostavljeni šikaniranju in posmehovanju fantov? Kakšno sporočilo bi s tem posredovali ostalim? 

Mulca si to smeta privoščiti, ker sta močnejša? Ker jima nihče nič ne more, niti ne sme? Ker sta frajerja? 

Da ne razpredam. Hvaležna sem vam za vaše zapise in vaše misli. Vesela sem vaše odločnosti in odločenosti! Iz tega primera ne želim delati politike.

Živimo v demokratični družbi in se opredeljujemo vsak po svoje. Mi je pa mar za to, da ohranimo temelje vrednostnega sistema, ki nas je skupaj držal skozi stoletja. 

In ena od teh vrednot je tudi, da zavarujemo tiste, ki se sami ne morejo in da podpremo tiste, ki so se izpostavili kot BRANIK šibkejših tudi v našem imenu. #Merc

Rosvita Pesek, FB”

Tudi v logaški občini lahko nastane kakšen tak problem zaradi premajhne šole v Dolnjem Logatcu. Upamo, da bo vodstvo šole imelo pogum in pred morebitnim nasiljem zaščitilo tiste učence, ki v šolo hodijo zato da se kaj naučijo. Takšno vodstvo lahko vedno računa na podporo staršev.

Uredništvo