V četrtek, 1.12.2022, je na odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov potekla razprava o Letnem poročilu o politiki konkurence 2021.

 

Poročilo je v imenu ELS pripravila evropska poslanka Romana Tomc.

Preberete si lahko celoten nagovor evropske poslanke Romane Tomc, ob predstavitvi poročila:

“Spoštovana predsedujoča,
spoštovane kolegice in kolegi.

Leto 2021 je bilo težko. S številnimi ukrepi smo blažili posledice pandemije in s tem pogosto ogrozili tudi delovanje notranjega trga. Verjamem. da imamo v tem trenutku resne težave na mnogih področjih, vendar kljub temu ne moremo opustiti dolžnosti upoštevanja pravil notranjega trga. Ob tem se je potrebno zavedati, da je bilo leto 2022 zaradi ekonomskih in socialnih posledic Ruske agresije na ukrajino še večji izziv.

Zavestno smo spreminjali mnoga pravila, ki so doslej veljala, vse v želji, da pomagamo prebroditi težke čase evropskemu gospodarstvu in ljudem. Vendar kljub temu ne smemo pozabiti na uresničevanje politik varstva konkurence, da zagotovimo enake konkurenčne pogoje za vse udeležence na trgu. To je zlasti pomembno za manjša in srednja podjetja, ki so bila najbolj prizadeta. Veliko je bilo državnih pomoči, ki so bile nujne vendar na drugi strani izkrivljajo konkurenčnost. Postaviti je treba razumne omejitve in enaka pravila.

Posebno pozornost moramo nameniti energetskemu sektorju, ki je v tem trenutku še posebej na udaru. Vsi smo se namreč soočili z nepredvidljivim povečanjem cen energije, z vidika potrošnika pa možnosti izbire ponudnika skoraj ni več. Konsolidacije v sektorju ponudnikov telekomunikacijskih in internetnih storitev ter izdajateljev medijskih vsebin je potrebno budno spremljati, saj lahko vodijo h nedopustnim koncentracijam in zlorabi prevladujočega položaja.

V EPP pozdravljamo tudi vse napore pri obravnavi tujih subvencij, ki lahko škodijo enakim konkurenčnim pogojem notranjega trga EU tudi v smislu prevzemov.

Politika varstva konkurence igra ključno vlogo, zato potrebujemo prožne in prilagodljive mehanizme tudi v prihodnje.

Za konec naj poudarim tudi dober, reden in konstruktiven medinstitucionalni dialog, brez katerega politika varstva konkurence ne bi dosegala tako dobrih rezultatov. Veselim se njegovega nadaljevanja in sodelovanja s kolegi, ki delajo na tem dosjeju.”

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: https://www.romanatomc.si/