Po poročanju nekaterih spletnih portalov naj bi v četrtek dne 12. 9 ob 22:48  policisti v Cerknici prijeli sprovajalca in pet migrantov, ki naj bi jih je ta tihotapil po Sloveniji. Sprovajalec je z avtom bežal pred policijo in skupaj z nezakonitimi potniki trčil v zid. Vsi udeleženci prometne nesreče naj bi bili nemudoma odpeljan v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer so bili zaradi poškodb, ki so jih utrpeli pri trku z avtomobilom, pregledali in ugotovili njihovo zdravstveno stanje ter oskrbljeni. Po zdravniškem pregledu so zaradi poškodb zadržali tri migrante na zdravljenju. Pri zdravniškem pregledu naj bi pri enem državljanu Pakistana ugotovili tudi okužbo z tuberkulozo.

V zadnjem času je vse več migrantov okuženih z garjami in drugimi zelo nalezljivimi kožnimi boleznimi. S tem obstaja velika nevarnost, da se bodo navedene bolezni, ki so v Sloveniji že bile zajezene, ponovno razširile med prebivalstvom.

Na območju PU Koper smo od petka, 13. 9. 2019 od 6.00 ure, do danes, 16. 9. 2019 do 6.00 ure, obravnavali 64 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Po enotah so obravnavali policisti Ilirske Bistrice kar 56 oseb, ostale policijske enote pa skupaj le 8 oseb.
40 oseb je že bilo vrnjeno hrvaškim varnostnim organom, trem osebam so hrvaški varnostni organi zavrnili sprejem in so bili odpeljani v Center za tujce, 3 osebe z urejenimi statusi so bile po postopkih izpuščene, ostalih (18) naj bi bilo vrnjenih do konca današnjega dne.

Uredništvo