“Dragi Žiga. Glede na to, kako so se vaši tviti izkazali za neresnične in kako je ljudstvo jasno izkazalo, da vas ima dovolj, je morda čas, da malo utihnete,” je zagrozila Tea Jarc Žigi Turku. 

Robert Golob je po volitvah prešerno napovedal, da je nastopila svoboda. Po reakcijah civilne družbe, ki je za levico izvajala protizakonito politično kampanjo, se obeta svoboda, kakršno smo v preteklosti že videli. Leta 1945 so partizani “osvobodili” Jugoslavijo in nastopila je 45-letna svoboda v obliki tiranije, povojnih pobojev, nacionalizacij premoženja, izgona in mučenja političnih nasprotnikov ter medijskega enoumja. Reakcije “zmagovalcev” nedeljskih volitev kažejo, se vračajo podobni časi.

Že dr. Matej Avbelj je v eni izmed svojih kolumn napovedal, da nas morajo skrbeti “napovedi političnih gibanj, ki naj bi vladala z opisano civilno družbo tako, da bi ta pripravljala zakone, ki bi jih slovenski parlament samo še slepo in stoično potrjeval”. Take napovedi so namreč nezdružljive z demokracijo in parlamentarnim sistemom. Včeraj so podpise o zakonih že prinesli v Državni zbor, na socialnih omrežjih pa so pričeli s kampanjo utišanja svojih nasprotnikov.

Nastopilo je maščevanje
Kako si predstavljajo svobodo, demokracijo in strpno sobivanje v državi, kjer je soočanje in izražanje mnenj, sta pokazala vidna predstavnika te civilne družbe Tea Jarc in Jaša Jenull. Ker si je na to drznil kritično opozoriti nekdanji minister in vsestranski intelektualec dr. Žiga Turk, je bil deležen napada s strani sindikalistke Tee Jarc, ki je agresivnost že pokazala na Kredarici, ko je verbalno napadla Janeza Janšo in Aleša Hojsa“Golob bi znal do Rusije voditi politiko, ki je mnogo bolj podobna – Madžarski,” je zapisal Turk. Očitno pa je ta primerjava z Madžarsko, ki gre še posebej v nos nevladnikom, Jarčevo toliko zmotilo, da je Turka pozvala, da je napočil čas, da malo utihne. “Dragi Žiga. Glede na to, kako so se vaši tviti izkazali za neresnične in kako je ljudstvo jasno izkazalo, da vas ima dovolj, je morda čas, da malo utihnete,” je zagrozila Jarčeva in ob tem dodala, da večine naj ne bi zanimale njegove “špekulacije, obtoževanja in pametovanja”. “Passé ste! Sprijaznite se!”

Turk je Jarčevo v nadaljevanju opozoril, da je sklicevanje na (pravo) ljudstvo pri zapiranju ust fašizem. “Upam, da to veste,” je bil kritičen. Nevladniki, ki se združujejo v civilno iniciativo Glas ljudstva so sicer vlado radi obtoževali namišljenega fašizma. Vse to, čeprav je bila svoboda govora vseskozi dovoljena, ravno tako je bila zagotovljena svoboda medijev. Sicer je res, da zbiranje ni bilo vseskozi dovoljeno. A glede na to, da je bila pravica do zbiranja omejena na račun epidemije, kar je tudi v skladu z Ustavo RS, je jasno, da so bile obtožbe vseskozi naravnost bizarne. Opletanje z besedo fašizem pa ni tuje niti izbrancu globoke države, ki bo postal novi mandatar. “Čas je, da jih naženemo. To ni desničarska politika, to je fašizem,” je v družbi predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela in tako imenovanega žvižgača Ivana Galeta zagrozil na eni izmed javnih tribun kmalu potem, ko je najavil vstop v politiko.

Foto: STA

Za Jenulla so pričakovanja generalne direktorice Cankarjevega doma ogabna in sprevržena. “Takšni ljudje so še hujši kot zapriseženi janšisti (oni so vsaj malo dosledni). Bom kasneje napisal še kaj bolj optimističnega o volitvah in civilni družbi in prihodnosti, ampak takšno hinavstvo je treba nasloviti takoj in nedvoumno! Popolna sramota!,” je poudaril v svojem zapisu. Iz zapisanega je mogoče logično sklepati, da ga pri izražanju groženj vodi zamera. Seveda so kritike nasprotno mislečih dovoljene, ne pa tudi grožnje. Zanje nedvomno ne bi smelo biti mesta v demokratični državi.

Foto: posnetek zaslona

Ustrahovanje s strani nevladnih organizacij, od katerih se upravičeno pričakuje objektivnost in delo v skupno dobro, glede na to, da se financirajo iz denarja vseh davkoplačevalk in davkoplačevalcev, je povsem nesprejemljivo. Glede na Golobovo napoved, da bodo imeli ravno nevladniki, ki se povsem neupravičeno razglašajo za ljudstvo, tisti, ki bodo po njegovih napovedih vladali skupaj z Gibanjem Svoboda, se človek upravičeno vpraša, ali bodo ustrahovanje in tudi grožnje postale dopuščeno orodje “svobodne” komunikacije? V času protivladnih protestov so namreč gorele lutke, grozilo se je s smrtjo (tudi zdravstvenim strokovnjakom, ne samo politikom), uničevalo se je plakate desnosredinskih strank in še bi lahko naštevali, pa posledic ni bilo. Bo to postal naš vsakdan?

Foto: družbena omrežja

Uredništvo