Danes zjutraj se je odprlo 2981 rednih volišč in 55 volišč omnia, ker bomo državljanke in državljani Slovenije izbrali devet evropskih poslancev, ki nas bodo zastopali v evropskem parlamentu. Poleg tega pa bomo danes lahko glasovali tudi o treh posvetovalnih referendumih.

Vsa volišča se danes zaprejo ob 19. uri in do takrat traja tudi volilni molk. Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je sporočil, da je do 11. ure dopoldan na evropskih volitvah volilo 11,73 odstotkov volilnih upravičencev, kar je dobrih 200.000 oseb. Na preteklih volitvah leta 2019 je bila volilna udeležba ob 11 uri le 8,85 odstotna. Kot je pojasnil Peter Golob, gre za skoraj tri odstotno povečanje volilne udeležbe. Najvišja volilna udeležba je v volilni enoti Tolmin (17,27 odstotkov), najnižja pa v Šmarju pri Jelšah (6,45 odstotkov). Po podatkih Državne volilne komisije se je predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrtka, udeležilo 3,7 odstotka volilnih upravičencev.

Državna volilna komisija, volitve, udeležba

Od petka, ko se je ob polnoči začel volilni molk, pa danes do 10. ure so na ministrstvu za notranje zadeve prejeli skupaj 26 obvestil o kršitvi volilnega molka, danes zjutraj do 10 ure pa osem obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat RS za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil o kršitvah obravnava 11 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Kot je v zadnjem obdobju že ustaljena praksa, se največ obravnavanih zadev nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi vsebinami in objavami na družabnih omrežjih.

Spomnimo, da je v času volilnega molka prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Med nedovoljene aktivnosti spada vsaka  propaganda v medijih in elektronskih publikacijah. Prav tako niso dovoljene aktivnosti z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino. Seveda pa niso dovoljene niti objave videospotov oziroma oglasov političnih strank ter pozivanje volivcev, kako naj volijo.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve bo vse do 19 ure tudi danes sprejemala prijave domnevnih kršitev volilnega molka na njihovi brezplačni telefonski številki 080 21 13.

Spletno uredništvo