Policisti policijske postaje Ilirska Bistrica so v enem dnevu prijeli 8 nezakonitih migrantov. Tako so prijeli 7 državljanov Alžirije, za katere je bilo v postopku ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Tujci bodo danes izročeni hrvaškim varnostnim organom. Prav tako bo hrvaški vrnjen državljan Afganistana, ki je bil pozno zvečer ujet.

Zanimiva novica pa prihaja iz Ministrstva za notranje zadeve. Po poročanju portala primorska24.si so namreč ilirskobistriškemu županu poslali opozorilo, da je izvedba referenduma nezakonita. Zato je župan Emil Rojc iz vrst SD-ja pridobil pravna mnenja dveh odvetniških pisarn in službe vlade za lokalno samoupravo. Vsi so pritrdili ministrstvu za notranje zadeve.

Referendum v Ilirski Bistrici se namreč nanaša na migrantsko politiko, ki pa je v skladu z zakonodajo Republike Slovenije zgolj v pristojnosti državnih organov, ne pa v pristojnosti občine.

Kljub temu so svetniki na zadnji seji z 19 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili sklep o izvedbi referenduma glede migrantskega centra, saj menijo, da imajo občanke in občani pravico izraziti svojo voljo glede vzpostavitve migrantskih centrov v svoji občini. Župan Rojc bo sklep svetnikov posredoval upravnemu sodišču, ki bo tako odločilo o zakonski podlagi za izvedbo referenduma.

Uredništvo