V uredništvu smo prejeli pismo bralke, ki želi, da se ga objavi na dan državnosti, saj si v svojem razmišljanju zastavlja vprašanja, ki so v Sloveniji še kako aktualna.

Vabljeni k branju:

 

“Ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja, velikega slovenskega pisatelja, ki je živel in ustvarjal v naši soseščini, je prav, da se ga spomnimo tudi kot kritika takratne družbe in življenja preprostega človeka o katerem je veliko napisal in se tudi politično izpostavil. Njegovo kritiko takratnega časa lahko prenesemo na čas, ki ga mi živimo. Cankar je v svojih delih opisal in prikazal naravo tedanjega slovenskega človeka, ki ni zmožen, ali nima moči ali pa preprosto ne vidi kako so ga v preteklosti in ga še vedno drugi narodi obvladujejo in ga vodijo v duhu za njihovo korist. Slovenski človek Cankarjeve ere tega ni spregledal in se je kot hlapec podrejal drugim narodom, vendar je bil izkoriščan manj kot je sedanji po lastnem narodu. Danes imamo Slovenci svojo državo in smo kot narod priznani, vendar zavest Slovenca, da bi pretrgal s hlapčevanjem ni dosegla kritične mase, da bi spregledal, za kar je delno krivo prikrojeno prikazovanje preteklosti v dobro določene grupacije, da jih sedaj ne vodijo tuji narodi ampak peščica skorumpiranih Slovencev, ki želi z izkoriščanjem svojega lastnega naroda živeti udobno v izobilju in svojim otrokom omogočiti tako lagodno življenje kot so ga imeli sami vse od 1945 pa do danes.

Njihova ideologija je denar in moč ne pa socializem ali komunizem.

Ideologijo uporabljajo kot slepilo.

Kdaj bomo kot narod spoznali in prenehali podpirati te elite, ki nam ustvarjajo novo družbo brez družine, ki je osnovna celica naroda?

Zakaj smo pripravljeni svojemu izkoriščevalcu podeliti še več moči? Ali smo nagnjeni k samomorilstvu?

Zakaj pristajamo na status quo, ko pa vemo, da če samo v družini pogledamo, če vsi jemljemo preveč brez ustvarjanja, bo denarja zmanjkalo?

Denar ni nekaj kar pade kot Božja mana iz neba, ampak je tisti dejavnik, ki nam omogoča bolj kvalitetno življenje, v kolikor ga s poštenim delom zaslužimo, ga lahko tudi trošimo v te namene.

Zakaj gremo Slovenci vedno znova po poti, kot jo je zapisal po temeljitem proučevanje naše družbe nas največji dramatik, esejist Ivan Cankar, da smo rojeni za hlapce?

Zakaj se nismo pripravljeni ukvarjati tudi s politiko, lahko tudi neaktivno, pa vendar, da smo seznanjeni in lahko preudarno odločamo kaj je dobro za nas in kaj ne?

Zakaj ne iščemo in podpiramo programe in osebe, ki se niso izkazali za napačne in so nas pripravljeni izpeljati iz krize in zagotoviti varnost?

Demokracija pomeni aktivno participacijo pri odločanju.

V zadnjih dvajsetih letih lahko opazujemo samo nazadovanje in drsenje v vsegliharstvo, kar nam omogoča vedno slabše življenje in čeprav imamo zakone za malega človeka, le ti nikoli ne veljajo, ker se » hudič vedno skriva v podrobnostih«, ker je polno podzakonskih aktov predpisov in pravil, ki v danem trenutku priskočijo na pomoč vladajoči eliti.

Ali je odgovor vseh zakaj-ev, samo denar in moč. Denarja bo zmanjkalo za vse njihove potrebe, moč pa pride in mine, ni večna?

V ozadju vsega je samo denar in moč (v imenu ideologije pa naj bo komunistična ali socialistična).

V Sloveniji so dediči komunizma, demokratičnega socializma tisti, ki so uničili zdravstvo in izvažajo otroke na zdravljenje v tujino, avantgarda bankrotiranih hlapcev, ki govori o dobrih praksah. Elita, tiste vzporedne ekonomije, ki je uničila kmeta, industrijo, banke, zdravstvo, šolstvo, s pokradenim denarjem varno naloženim v tujini, danes soli pamet slovenskemu narodu.

Zbudi se narod hlapcev!

Ali se bomo kaj naučili iz preteklih volitev in začeli razmišljati kaj bi bilo dobro za nas in ne kaj je dobro samo za določeno grupacijo elito?

Ali se bomo kaj naučili iz preteklih volitev? Pa tudi lokalne volitve se približujejo in seveda je vprašljiva sestava vlade ali pa bomo šli ponovno na volitve.

Ali smo narod, kot ga je imenoval Ivan Cankar rojeni za hlapce, ali pa bomo začeli razmišljati poslušati in se zavedati, da smo svoje sreče ali nesreče krivi sami?

Odgovorite si sami in vse najboljše Slovenija.”

M.M.