V soboto, dne 7. oktobra 2023, je svet pretresla novica o najhujšem terorističnem napadu  na Izrael v njegovi zgodovini.

Izjemno okruten teroristični napad je bil izvršen iz območja Gaze pod vodstvom proiranske teroristične skupine  Hamas. Žrtve napada so bili predvsem civilisti, med njimi okoli 260 udeležencev koncerta za mir, med katerimi so bili v večini mirovniki in podporniki Palestincev.

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odločno obsodbo terorističnih napadov Hamasa na Izrael.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

V soboto, dne 7. oktobra 2023, je svet pretresla novica o najhujšem terorističnem napadu na Izrael v njegovi zgodovini. Izjemno okruten teroristični napad je bil izvršen iz območja Gaze pod vodstvom proiranske teroristične skupine  Hamas. Žrtve napada so bili predvsem civilisti, med njimi okoli 260 udeležencev koncerta za mir, med katerimi so bili v večini mirovniki in podporniki Palestincev. Skupno število civilnih žrtev se bliža 1000 in še narašča. Večina žrtev je državljanov Izraela, toda med žrtvami so državljani še vsaj 15 drugih držav, tudi iz ZDA in držav članic Evropske unije. Mnoge žrtve napada so bile hudo ranjene in nečloveško mučene, številna dekleta in majhni otroci ugrabljeni kot talci oziroma odpeljani v spolno suženjstvo. Teroristični napad Hamasa na Izrael je odločno obsodila tudi Evropska komisija. Danes je napovedala, da bo začela nujni pregled pomoči Evropske unije Palestini. Cilj tega pregleda bo med drugim zagotoviti, da financiranje Evropske unije nobeni teroristični organizaciji posredno ne omogoča izvajanja napadov na Izrael.

Po poročanju portala MMC (članek z dne, 7. novembra 2014) je takratna evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon slovensko vlado pozvala k priznanju Palestine. »Poslanka obenem ostro kritizira Izrael zaradi agresije na območju Gaze letos poleti in zaradi nedavne napovedi nove gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih območjih. Po njenem sta ti dve potezi Izraela “prevesili jeziček na tehtnici in predstavljata hudo kršitev mednarodnega in humanitarnega prava” ter spodkopavata možnost vzpostavitve dveh držav.« In kot še navajajo v članku je Tanja Fajon zapisala tudi: »Palestina po našem mnenju že izpolnjuje kriterije mednarodnega prava za priznanje, Slovenija pa z njo že vrsto let vodi diplomatske odnose.«

Dogodke v Izraelu in Gazi je komentiral tudi vodja poslanske skupine Levica dr. Matej Tašner Vatovec: »Svetovni voditelji morajo čim prej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje Palestine – dolg, ki ga ima tudi Slovenija, predvsem v luči svoje zgodovine« (Delo, 9. 10. 2023). V posebni izjavi se je vladna stranka Levica zavzela za sankcije proti Izraelu in da se aktivno pristopi k kampanji za obsodbo Izraela ter k vzpostavitvi sistema nadzora in prepovedi uvoza izraelskega blaga ter takojšnje priznanje Palestine.

Vlado Republike Slovenije zato sprašujem:

1. Zakaj Republika Slovenija ni odločno obsodila zločinskega terorističnega napada Hamasa na Izrael ter se s tem pridružila Evropski uniji in številnim drugim državam?

2. Glede na zgornji zapis in iz njega razvidno takratno stališče zunanje ministrice Tanje Fajon sprašujem, ali se zunanja ministrica še vedno zavzema za sedanje priznanje Palestine in ali je to tudi uradna politika Vlade Republike Slovenije?

3. Kakšno je stališče Vlade Republike Slovenije do pobude stranke Levica in s tem povezane izjavo poslanca Levice dr. Mateja Tašner Vatovca, s katero so pozvali k sankcijam zoper Izrael in da se aktivno pristopi k kampanji za obsodbo Izraela ter takojšnje priznanje Palestine? Kakšno je stališče vlade do vzpostavitve nadzora in prepovedi uvoza izraelskega blaga ter do vseh preostalih predlogov Levice v tej zvezi?

4. Kakšno stališče bo Vlada Republike Slovenije ob tako očitno neenotni vladni koaliciji zagovarjala v Evropski uniji in zvezi NATO?

5. Kako glede na izjave in proteste v korist teroristov, ki jih na primer RTV Slovenija vztrajno imenuje »Palestinski borci«, Vlada Republike Slovenije ocenjuje varnostne posledice zločinskega terorizma Hamasa za Slovenijo; ter katere zaščitne ukrepe bo v teh razmerah uvedla za večjo varnost Slovenije in vseh njenih državljanov?

Spletno uredništvo