Ob 7.45 je bila pri Topolcu (Ilirska Bistrica) opažena skupina migrantov. Policisti so na kraju prijeli 6 ilegalnih migrantov, po prvih podatkih gre za državljane Alžirije. Ti so takoj v razgovoru povedali, da sta dva iz skupine prečkala reko Reko, vendar eden od njiju ni prišel na drugo stran reke. Videli naj bi, da je izginil pod površje vode.

Nemudoma je stekla reševalna akcija, v kateri se je 15 policistom priključilo še 6 gasilcev gasilskega društva Ilirska Bistrica ter pripadnika civilne zaščite Ilirska Bistrica in rafting kluba Mrzla voda. Pregledovali so breg reke, zatem pa še reko s čolnom. Takoj so bili aktivirani tudi trije potapljači DPD Soča in potapljač DPD Rak.

Ob 12.30 so potapljači v reki dejansko našli moško truplo. Zdravnica ni ugotovila znakov nasilja, razlog za smrt je bila utopitev. Policisti bodo v nadaljevanju ugotavljali okoliščine, opravili razgovore in ugotavljali identiteto utopljenega.

Pohvala vsem, tako policistom kot tudi prostovoljcem, ki so se srčno trudili rešiti moškega, čeprav jim tokrat, žal, to ni uspelo.

Prav tako je od včeraj do danes na Ilirsko bistriškem območju nelegalno prečkalo mejo 18 oseb. Od tega so jih policisti prijeli 16, dve osebi pa so vrnili hrvaški varnostni organi.

Za mednarodno zaščito ni zaprosila nobena oseba. So pa hrvaški varnostni organi vrnili dva državljana Pakistana, ki sta 25. 11. 2018 zapustila Azilni dom v Ljubljani in se s taksijem odpravila do bližine meje s Hrvaško. Pot sta nato nadaljevala peš po železniški progi Il. Bistrica (RS) – Šapjane (RH) in v tunelu Malo Brdo na nedovoljen način prestopila državno
mejo iz Slovenije v Hrvaško. Osebi sta bili odpeljani nazaj v Azilni dom.

Uredništvo