Na območju PU Koper smo od 9. 5. 2019 od 7.00 ure do 10. 5. 2019 do 7.00 ure obravnavali 60 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Vse osebe so obravnavali policisti v Ilirski Bistrici. 53 tujcev je bilo/bo po zaključenih postopkih vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 5 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito in so bile odpeljane v azilni dom, eni osebi (državljan EU, ki je zgrešil pot) je bil
izdan plačilni nalog, ena oseba pa bo zaradi ponarejanja listin danes privedena k  preiskovalnemu sodniku na zaslišanje.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Pakistan         47x
Indija              7x
Afganistan       5x
Hrvaška          1x

Ob 9.50 včeraj smo dobili obvestilo, da so pri Veliki Bukovici opazili več ilegalnih migrantov. Policisti so na kraju prijeli najprej 25 oseb, nato še ostale. Prijetih je bilo skupaj 47 državljanov Pakistana in en državljan Indije. Vsi bodo vrnjeni na Hrvaško.

Ob tem, naj povemo še, da smo že včeraj poročali o nadaljevanju pritiskov na ilirskobistriškega župana, ki opozarja na zaskrbljujoče stanje ob meji, pa se razen civilne iniciative nihče ne zgane.

V luči nedavnih dogodkov, povezanih z ugrabitvijo domačina v Beli Krajini, bo tam jutri potekal tudi protest.

 

Uredništvo