Medtem, ko so sindikati javnega sektorja napovedali, da bodo morebitne stavke izvedli po volitvah, ostaja Branimir Štrukelj “neomajen” in vztraja pri stavki šolskega sindikata 9. marca 2022. Štrukelj napoveduje, da bodo šole in vrtci na ta dan zaprti, če z vlado ne najdejo skupnega jezika. To zatrjuje kljub temu, da kot kaže kar nekaj šol ne bo sledilo njegovim “navodilom”. Tako kot kaže bo na našem območju 9. marca nemoteno potekal pouk na Šolskem Centru Celje. Iz objav na socialnih omrežjih je mogoče razbrati, da to ne bo edino vzgojno-izobraževalna ustanova v Sloveniji, ki ne bo “sledila” Štrukljevim “zahtevam”.

V SVIZ-u glavni razlog za stavko navajajo v višjih plačah zdravnikov, saj naj bi s tem plače v vzgoji in izobraževanju zaostajale za ostalimi plačami v javnem sektorju. Kot razlog za stavko navajajo tudi, da naj bi se zaposleni soočali z neprimernimi delovnimi pogoji in izgorelostjo zaposlenih, ki bi jo naj povzročalo premajhno število zaposlenih in posledično preveliko število otrok. Glede zadnjih navedb SVIZ-a je dobro malo pregledati številke.

Štrukelj namreč zatrjuje: “Ljudje so na koncu z močmi, vedno več jih je bolniško odsotnih in v karantenah in tako ne gre več naprej.” Pa to dejansko drži? Kot izhaja iz grafa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je število mladih na enega zaposlenega v izobraževanju iz 11 v letu 2000 znižalo na nekaj manj kot 6 v letu 2020.

Foto: MIZŠ

Še natančneje stanje v vzgoji in izobraževanju opiše spodnja tabela Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki prikazuje število učencev, število zaposlenih in število otrok na enega zaposlenega. Iz priložene tabele je mogoče videti, da je bilo leta 2020 v procese vzgoje in izobraževanja do 24 leta vključenih 610.200 oseb, število zaposlenih pa je znašalo 54.500. Tako je na enega zaposlenega prišlo 11,20 otrok. V letu 2020 je bilo v procese vzgoje in izobraževanja vključenih 512.600 oseb starih do 24 let, kar je za skoraj 98 tisoč manj kot leta 2000. V letu 2020 je bilo v vzgoji in izobraževanju zaposlenih 90.000 oseb, kar je za 35.500 oseb več kot leta 2000. V letu 2020 je tako na enega zaposlenega prišlo 5,70 otrok, kar je skoraj polovico manj kot leta 2000.

Foto: MIZŠ

Na podlagi predstavljenih številk je nerazumljivo, kako lahko Branimir Štrukelj kot razlog za stavko izpostavlja domnevno izgorelost zaposlenih.

Vir: Nova24TV