“To je tako neumno, da ne morem verjet. To laž, ki ima krajše noge od laži. Gre za škodljive in neresnične navedbe, ki so se množično pričele pojavljati na družabnem omrežju Facebook,” se je na navedbe poslanca SAB Marka Bandellija, da NIJZ vsak dan za covid pozitivne označi tudi tiste, ki se ne udeležijo testiranj, odzval direktor NIJZ dr. Milan Krek.

Na družbenih omrežjih se pojavlja vse več teorij zarot glede testiranj, zavajanj oblasti in podobnih nesmislov, značilnih ob pojavu kriznih obdobij.

Pred dnevi smo lahko brali dolgovezni zapis na Facebooku tako imenovane zdravnice iz UKC Ljubljana, ki je pisala, da je vsa zadeva okrog koronavirusa svetovna prevara. V nadaljevanju zapisala, da bi nas naj zasužnjil novi svetovni red. Vendar so se v UKC Ljubljana, skupaj z imenovano zdravnico, takoj odzvali in razložili, da je nekdo zelo grdo zlorabil njeno ime za širjenje antipropagande glede covida-19. Tokrat so se pojavili zapisi, da Vlada Republike Slovenije, vsakega, ki se ne testira isti dan, označi za pozitivnega. Zakaj bi si katerakoli vlada na svetu želela, da se ustavi normalni tek življenja in kolapsira gospodarstvo, je vprašanje za milijon dolarjev.

Tudi poslanec SAB Marko Bandelli nasedel lažnim novicam
Med tistimi, ki širijo nepreverjene informacije je tudi poslanec SAB Marko Bandelli“So poklicani za testiranje in ne gredo tisti dan. Avtomatično naša vrla Vlada Republika Slovenija jih označi za pozitivne. Vprašajte NIJZ, vam prisežem da je resnica,” je pogumno zapisal poslanec Stranke Alenke Bratušek. Vprašanje smo preko sms sporočila poslali Bandelliju, in sicer ali ima zato verodostojne dokaze v obliki dokumentov, virov znotraj NIJZ ali je to le slišal od posameznikov.  Na njegov odgovor še čakamo.

Smo pa zato poklicali direktorja NIJZ Milana Kreka in informacije preverili pri najbolj kompetentnih. Ta je Bandellijevo trditev označil za tako neumno, da ni mogel verjeti svojim očem. “To laž, ki ima krajše noge od laži,” je dejal in dodal, da gre gre za škodljive in neresnične navedbe, ki so se množično pričele pojavljati na družabnem omrežju Facebook. “Težko komentiram, da bi do tega prišlo, saj laboratoriji po državi delujejo samostojno. Nacionalni inštitut za javno zdravje prejme vsak dan rezultate vseh laboratorijev, ki delujejo po državi. Ta sistem delovanja je vzpostavljen cel čas in tak sistem ne dopušča, da bi prihajalo do tega, kar navaja gospod Bandelli. Za tiste, ki so naročeni in ne pridejo, ne obstajajo. To je tako, kot bi rekli, da ste zmagali na sto metrov, pa se sploh niste pojavili na štartu,” je odgovoril na navedbe poslanca SAB.

Podobno kot se je na izjavo nekdanjega župana Komna odzval direktor Krek, so se kritično odzvali uporabniki na Twitterju. “Tebi pa špila. A si sploh prebral, kakšno neumnost si pravkar zapisal? Če ne bi vedel, bi dejal da sediš v zaigranem parlamentu hospitalizirane skupinice v Moste-Polje. Res vam drugo kot fopanje ne gre…. Spet vlada? Vlada ne testira, vlada samo sporoča javnosti podatke, ki jih dobi… Saj to je finta. Na FB je ogromno zapisov, kjer nekdo nekoga pozna, ki je… nekateri poznajo celo tri take osebe. Naj prijavijo zadevo, Tarča se z veseljem pripelje…. Izjava poslanca DZ, ki namesto da bi pomagal pri osveščanju ljudi in spoštovanju ukrepov, raje širi “rekla-kazala” nebuloze.”

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.

Foto: Facebook