Cepilna točka Urgenca je del Cepilnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) in deluje v sklopu Infekcijske klinike za vročinska stanja UKCL. Zdravstveno osebje opozarja na možnost  brezplačnega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, ki je sedaj na voljo za vse kronične bolnike in starejše od 65 let. Cepljenje, za katerega v Cepilni točki UKCL ni potrebna predhodna najava, ponuja novo možnost zaščite proti pljučnici in drugim pnevmokoknim boleznim.

Pljučnici, vnetju srednjega ušesa, meningitisu in drugim pnevmokoknim okužbam je skupen imenovalec Streptococcus pneumoniae oziroma bakterija pnevmokok. To je bakterija, ki jo poznamo že več kot 100 let. Obstaja okoli sto različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni – največkrat pljučnico. Lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo tudi s smrtjo.

Matjaž Prešeren, koordinator Cepilne točke, višji medicinski tehnik s kar 32-letnimi izkušnjami na področju zdravstva, jasno in glasno opozarja:

»Pomen cepljenja za posameznika in družbo je neprecenljiv. Posamezniki, predvsem starejši in kronični bolniki, se lahko s preventivnim cepljenjem izognejo težjim potekom bolezni, poleg tega pa posameznik z zaščito sebe zaščiti tudi svoje bližnje in prispeva k boljšemu zdravju družbe kot celote.«

Več informacij v sporočilu za javnost UKCL.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Občina Cerknica