Radiotelevizija Slovenija v času sedanje vlade nastopa izrazito enostransko in izpolnjujejo ukaze tranzicijskega omrežja v Sloveniji. Že nekaj časa se v določenem delu javnosti pojavljajo pobude, da bi obvezni RTV prispevek postal prostovoljni. Vse kaže, da se bo akcija zbiranja podpisov za referendum o ukinitvi obveznega prispevka za edini nacionalni medij začela prvega septembra 2021. Ne pozabite, RTV Slovenija vsako leto od slovenskih davkoplačevalcev pobere približno sto milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Kot se napoveduje, se bodo podpisi za referendum o ukinitvi obveznega prispevka RTV Slovenija zbirati prvega septembra.

Radioteleviziji Sloveniji približno 500 tisoč slovenskih gospodinjstev nameni mesečno obveznih slabih trinajst evrov za njihovo delovanje. Ja, tudi sedaj obstaja nekaj zvitih možnosti, da se lahko mesečnemu prispevku izognete, a se večina državljanov tega ne poslužuje. V zadnjem letu se je pojavlja vedno več nezadovoljstva dela slovenske javnosti, kako predvsem v informativnem programu pod vodstvom odgovorne urednice Manice Ambrožič poročajo o določenih temah.

Težava je, da v času sedanje vlade novinarji na RTV Slovenijo o najpomembnejših temah poročajo izrazito enostransko in se večkrat izkažejo le za podaljšek levih političnih strank Levice in Socialnih demokratov. Spremenili so se tudi v izrazite navijače petkovih kolesarskih protestov, niti enkrat namreč niso povedali, da gre za neprijavljene in nezakonite proteste. Večkrat pa so hoteli preko oddaje Tarče dobesedno zrušiti aktualno oblast. Sami so se izkazali za izrazite navijače teroristične skupine Hamas. Ne skrivajo pa niti tega, da so ljubitelji iranskega teokratskega režima, ki je leta 1988 ubil 30 tisoč političnih zapornikov.

RTV Slovenija je tudi v prvi vrsti, ko svetovni in domači javnosti jadikujejo, da trenutna vladna garnitura izvaja na njih medijske pritiske in napade. Žal smo prišli tako daleč, da mnenje uporabnika na Twitterju že dojamejo kot grožnjo, kar je smešno. RTV Slovenija pa je dokazala, da bo tudi med predsedovanjem maksimalno “nagajala” vladi Janeza Janše. Tako so med drugim nalašč narobe prevedli del besedila iz govora predsednice Evropske komisije Ursule von den Leyen.

Foto: Demokracija

Akcija zbiranja podpisov se prične prvega septembra
A vse kaže, da bodo imeli državljani v kratkem možnost, da se odločijo, ali podajo podpis za izvedbo referenduma o obveznem plačilu prispevka za RTV Slovenija. Oglasil je nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki je v zadnjih mesecih večkrat pozival, da naj postane plačilo prispevka za RTV prostovoljno. Napovedal je, da se pripravlja potrebna dokumentacija za začetek zbiranja podpisov za referendum o ukinitvi prisiljenega plačevanja mesečnega prispevka za RTV SLO.

Ob tem poziva nevladne organizacije, politične stranke in vse ostale državljane, ki imajo dovolj “kraje našega denarja za zlorabo javne televizije”, da se mu pridružijo. Podpise za referendum se naj bi pričeli zbirati s prvim septembrom 2021. Kot je še obljubil, bo več informacij znanih v kratkem. V primeru, da bo do postopka prišlo, se bo najverjetneje spet aktiviral ves “civilnodružbeni strokovni politični pol” v službi tranzicijskih sil z miselnostjo bivšega režima in prepričeval slovensko javnost, kako hoče sedanja oblast uničiti javno RTV SLO. Bo šlo bo še za eno pravljico, kateri naseda vedno manj državljanov?

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.