Ilirskobistriški župan Emil Rojc je znan po tem, da govori brez dlake na jeziku, tudi v zvezi z migracijami in se, kot član Socialnih demokratov večkrat ne strinja z izjavami Tanje Fajon. Tako je prejšnji teden požel nemalo kritik ko je novinarske članke primorskih novic označil, da so na nivoju “kur nesnic”

V petek pa je na družabnem omrežju Facebook objavil tudi svoj odziv na kritike:

Foto: facebook

Glede na to, da so vsi izbrani novinarji, ki sodelujejo v kurji vojni proti meni povedali svoje je prav, da na kratko odgovorim vsem skupaj.

Očitek: Ne odgovarjam na vprašanja novinarjev.
Pojasnilo: Odgovori javnih oseb ( župana ) medijem so opredeljeni v Zakonu o medijih, ki se ga kot župan dosledno držim. Kdor temu oporeka naj navede konkreten primer, kdaj sem zakon kršil. Obtožbe brez dokazov so navadno »kokodakanje«.
Očitek : Kot župan se neprimerno izražam.
Pojasnilo kdo je podvržen kritiki javnosti: Vse osebe, ki imajo vpliv na javnost bodisi, da razpolagajo z javnim denarjem, so financirane iz javnih sredstev ali imajo vpliv na javno mnenje se morajo zavedati, da so podvržene kritiki javnosti. Mnogi novinarji zmotno razlagajo, da v to skupino sodimo zgolj funkcionarji. V to skupino sodijo tudi novinarji, ki morajo prenesti kritiko tistih, ki njihove članke beremo.
Pojasnilo glede ostrine kritike: Ostrina kritike je odvisna od ostrine besed, ki jih postavi najostrejši sodelujoči v kritikah ali razpravi. Ostrino odnosov ( razprave ) med občino Ilirska Bistrica in novinarskim cehom je določila novinarka Primorskih novic s tem, ko je občino Ilirska Bistrica v svojem članku označila kot Bana občino. Glede na to, da Društvo novinarjev in nihče od ostalih novinarjev to ni obsodil, mi to daje pravico podobno ostrino uporabljati, ko sam ocenjujem delo novinarjev. Kar pomeni, da se novinarke Primorskih novic in ostali novinarji nimajo kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami.
Pojasnilo glede moje obsodbe s strani Socialnih demokratov: V zadnjih leti se je že večkrat zgodilo, da me je vodstvo SD v javnosti obsodilo brez, predhodnega posvetovanja z menoj. Zato na tem mestu navajam: » Če imate mojo telefonsko številko, ko je potrebno lepit plakate stranke po občini, se je spomnite tudi takrat, ko vam jezik prehiteva možgane«.

Uredništvo