Kandidatu za finančnega ministra sodijo zaradi financ, poroča Požareport, ob tem pa pojasnjuje, da Igor Stebernak zaradi teh odprtih sodnih postopkov ni mogel postati šef uprave banke v Srbiji. Kaže pa, da v Sloveniji to ne preprečuje, da postane finančni minister v Republiki Sloveniji. Kdo ve, morda je to v naši državi – vsaj pod določenimi vladami – celo dodatna točka za določeno pozicijo, na kateri se protipravno ravnanje lahko seveda nadaljuje. 

Igor Stebernak (Foto: STA)

Najnovejši kandidat za finančnega ministra v novi vladi Roberta Goloba je Igor Stebernak, nekdanji član uprave Petrola ter dolgoletni vodilni uslužbenec različnih bank in zavarovalnic. Požareport pa je danes spomnil na dejstvo, da Stebernaku na Okrožnem sodišču v Ljubljani sodijo, in sicer zaradi suma protipravnega ravnanja. Odškodninsko tožbo je 22. aprila lani vložila državna družba Petrol zoper celotno razrešeno upravo Petrola, torej proti Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Stebernaku, pri čemer se med drugim tudi zahteva povrnitev povzročene škode v višini nekaj več kot 8 milijonov.

“Na podlagi analize strokovnjakov smo ugotovili, da so predpostavke odškodninske odgovornosti izpolnjene pri poslih nakupa in dokapitalizacije družbe mBills ter še nekaj manjših družbah. Po oceni je nastalo za dobrih osem milijonov evrov škode, za katero solidarnostno odgovarja uprava. Tožbo smo že vložili,” so besede Nade Drobne Popovič pred letom dni povzele Finance. Poleg poslov pri ustanovitvi in dokapitalizaciji družb Mbills in Abciti naj bi šlo še za gradnjo nekaterih bencinskih servisov v Srbiji in BiH.

Foto: zajetje zaslona

Gibanja Svoboda, SD in Levica so v DZ začeli koalicijska pogajanja
Danes v DZ poteka prvi uradni sestanek strank Gibanje Svoboda, SD in Levica – na mizo naj bi dali tudi imena kandidatov za ministrice in ministre. Po poročanju MMC-ja se med imeni, ki bi lahko zasedla vidnejše položaje, omenja tudi nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar kot kandidatka za notranjo ministrico. Iz vrst stranke SD naj bi Tanja Fajon najverjetneje postala zunanja ministrica, za pravosodno ministrico pa naj bi kandidirala Dominika Švarc PipanMiran M. Cvikl naj bi prevzel vodenje gospodarskega ministrstva, Andreja Katič pa obrambnega ministrstva. Iz stranke SD se omenja tudi Emilija Stojmenova Duh.

Stranka Levica bo za ministra (delo, družino in socialne zadeve) predlagala Luko Mesca, kot možna kandidata se omenjata tudi Nataša Sukič in Matej Tašner Vatovec. Čeprav njuni stranki nista vstopili v parlament, pa se prav tako omenjata Alenka Bratušek in Marjan Šarec – Golobova strankarska kolega iz časa Pozitivne Slovenije. Zanimivo bo tudi videti, za katero funkcijo bodo predlagali Marto Kos, ki naj bi bila sprva predvidena za zunanjo ministrico. Urška Klakočar Zupančič naj bi zasedla mesto predsednice državnega zbora, kar  sproža nekaj pomislekov – posebej če držijo govorice, da sta z Golobom v romantičnem odnosu.

Uredništvo