Stari celini grozi nova nevarnost, saj afriške države zaradi covid-19 iz zaporov spuščajo zapornike. Socialistka, nekdanja predsednica Čila in trenutno visoka komisarka za človekove pravice pri OZN Michelle Bachelet, je pozvala k izpustitvi zapornikov, in sicer zaradi preteče katastrofe zaradi koronavirusa. Poziv je namenjen vladam severnoafriških držav. Vse do danes je bilo na prostost izpuščenih okoli 15 tisoč zapornikov. Podobno odločitev je sprejel tudi francoski minister za pravosodje Michèle Belloube, ki je napovedal, da bo na prostost izpustil 130 islamistov, obsojenih terorizma. 

Evropi grozi nov val migrantov, saj severnoafriške države po pozivu visoke komisarke za človekove pravice pri OZN Michelle Bachelet iz zaporov izpuščajo zapornike. Doslej že 15 tisoč. Razlog za to naj bi bila preteča katastrofa v tamkajšnjih zaporih zaradi epidemije koronavirusa. Podobno odločitev je sprejel še francoski minister za pravosodje Michèle Belloube, ki namerava na prostost izpustiti 130 islamskih teroristov, poroča Christiana Polonia.

Zapornike so na prostost sicer izpustili v Maroku, Alžiriji, Tuniziji in Libiji. Večina izmed njih je bila obsojena za manjše prestopke, so pa tudi takšni, ki so večino svoje kazni že prestali. Vendar pa gre za države, ki jih lahko trenutna zdravstvena kriza močno prizadene in povzroči katastrofalno gospodarsko krizo, ki bo izpuščene kriminalce prisilila v beg preko Sredozemlja.

Foto: epa

Še zlasti za Tunizijo sta značilni popolna karantena in policijska ura, ki ju je uvedla tamkajšnja oblast in kjer se na ulicah odvijajo spopadi z vojsko. Tudi Alžiriji pretijo hude posledice, saj je njeno gospodarstvo v veliki večini oprto na proizvodnji in prodaji nafte, cena slednje pa pada. Prav tako lahko kriza močno prizadene Maroko, ki živi pretežno od turizma, vendar pa je od vseh najbolj ogrožena prav Libija, kjer so terorizem, kriminal, trgovina z ljudmi, vojna in sedaj celo koronavirus, del vsakdana.

Italijanske oblasti se najbolj bojijo navala migrantov iz Libije
Prav iz Tunizije pa je leta 2019 na italijansko Sardinijo prispelo največ afriških migrantov (vsaj 2654 ljudi po uradnih podatkih). V zadnjem času se sicer opaža krepitev trgovine z ljudmi, ki je bila v marcu oslabljena in sicer zaradi nastale zdravstvene krize. Obenem se je za množične pomilostitve odločila tudi Turčija. V tej državi so se v ponedeljek odločili za izpustitev 45 tisoč zapornikov, ki so večinoma politični nasprotniki trenutne oblasti. Tamkajšnji zapori sicer veljajo za ene najbolj natrpanih na svetu, skupno število zapornikov pa znaša preko 300 tisoč.

Foto: epa

Glede situacije v Libiji so najbolj zaskrbljene italijanske oblasti. Znano je, da je trenutno libijsko oblast potrdila prav OZN. Tamkajšnje oblasti na zahodu države so na prostost sicer izpustile 500 zapornikov. Znano je, da so izpuščeni zaporniki soudeleženi v tamkajšnjih vojaških spopadih.

Avtor Domen Mezeg, prispevek je bil prvotno objavljen tukaj.