Kot smo obljubili danes objavljamo informacije v zvezi z opažanjem migrantov na Notranjskem, ki smo jih pridobili od Policijske uprave Ljubljana.

Hkrati se opravičujemo za pomoto, ki je nastala v zvezi s Policijsko upravo Postojna, ki več ne obstaja, vendar je njena spletna stran še vedno dosegljiva na policijskih uradnih straneh (tukaj).

Glede na ČLANEK, ki smo ga objavili včeraj, danes objavljamo odgovore Policijske uprave Ljubljana, ki je odgovorila:

  1. Ali držijo informacije, da so bile na področju Blok opažene skupine oseb, ki so nezakonito prečkale državno mejo?

Policisti Policijske uprave  Ljubljana so bili 28. 6. 2018  okoli 10. ure obveščeni, da je bil v okolici kraja Metulje opažen tujec.

  1. V primeru pritrdilnega odgovora nas zanima koliko je bilo teh oseb, ali so bile oborožene z nevarnimi predmeti in kam so bile odpeljane?

Policisti so pregledali širše območje, pri tem pa okoli 13. ure prijeli državljana Irana. Slednji je bil zaradi slabega fizičnega in psihičnega stanja odpeljan v KC Ljubljana, kjer mu je bila nudena ustrezna pomoč. Tujec je nato zaprosil za mednarodno zaščito.

  1. Ali je bilo na področju PU Postojna v zadnjih dveh mesecih zaznati nezakonite prehode meje, na katerem in koliko jih je bilo na posameznem območju?

PP Cerknica, ki spada pod Policijsko upravo Ljubljana, je letos obravnavala 13 ilegalnih prehodov državne meje, od tega osem v mesecu maju 2018 in pet v mesecu juniju 2018.

Iz odgovora je očitno, da migranti več ne izbirajo le lahkega terena za prehod meje. Glede na to, da odgovora na to, ali je bil posameznik, ki je bil opažen 28. junija, oborožen ali ne, nismo prejeli odgovora. Glede na opisano stanje glede izčrpanosti in izmučenosti, omenjeni primer verjetno ni predstavljal nevarnosti za širšo okolico in le upamo lahko, da bodo pristojni ukrepali na področju preprečevanja nezakonitih migracij.

Uredništvo