Po poročanju spletnega portala Politikis poteka, po besedah prvaka SDS Janeza Janše, drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini. Morebitni koalicijski partnerji so na pogajanjih našli veliko skupnih prioritet zato bi bilo oblikovanje močne koalicije teoretično mogoče. Zato je omenjeni portal poročal, da bi lahko nova vlada reševala tekoče težave in nadoknadila nekatere zamujene priložnosti.

Politikis ob tem poroča, da je prvak SDS Janez Janša povedal, da je drugi krog pogajanj potekal popolnoma običajno in so ta pogajanja ponavadi najtežja. Po besedah Janše v tem krogu ni nujno, da gre za najbolj turbulenten krog pogajanj ampak slednji pokaže ali je vlado mogoče sestaviti ali ne.

Foto: spletna stran SDS

Po njegovih navedbah so vse potencialne partnerice podale svoje prioritete. Seštevek prioritet po njegovih ocenah pove, “da so tukaj svetle in zahtevnejše zadeve”. “Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno,” ugotavlja.

Glede finančnega učinka je Janša povedal, da odbor SDS za finance v teh dneh preračunava finančne učinke vseh predlaganih prioritet. Janez Janša se zaveda, da denarja za vse zahteve ne bo dovolj denarja vendar si bodo v vladi prizadevali, da bodo pridobili več denarja na podlagi katerega bodo lahko zadostili predlogom, ki jih v naslednjih dveh letih zagotovo ne bo mogoče financirati.

Vir: Politikis