Včeraj je na Nova24TV ponovno pripravila oddajo “Pogovor s predsednikom”, kjer sta novinar in premier Janez Janša ponovno spregovorila o nekaterih aktualnih temah v Sloveniji kot so gradnja domov za starejše, protesti in pismo Evropski komisiji.

Zajem zaslona

Premier se je dotaknil tudi ravno zaključene epidemije koronavirusa kateri je po besedah predsednika vlade prizadel vse države, ki imajo ekonomijo vpeto v skupni trg. Janez Janša je povedal, da vse države EU sedaj iščejo instrumente, s katerim bodo izšle iz krize, kar nakazuje tudi zelo dober in realistični predlog Evropske komisije.

V pogovoru se je Janez Janša z novinarjem dotaknil protestov s katerimi je prepričan, da protestniki želijo v Slovenijo prinesti nasilje, sovraštvo, kot ga vidimo po drugih mestih vin ZDA, kjer se nek incident izkorišča, da se uničuje in pridiga o novem družbenem redu. Posledica tega je nov družbeni red, ki pomeni uničenje, posilstva, nasilje in rope. Ob tem je premier spomnil še na nasilje leta 2012 in 2013, ko so protestniki obešali lutke in obiskovali domove mestnih svetnikov v Mariboru. Takrat so protestniki metali tudi granitne kocke in molotovke. Premier je prepričan, da si danes tega nihče več ne želi, v istem stavku pa je še pohvalil policijo, ker je ravnala zelo profesionalno.

Glede pisma Evropski komisiji je povedal, da je želel izvedeti ali se lahko tožba proti Sloveniji umakne in ali bi Evropska centralna banka (ECB) enako ravnala kot v drugih primerih, ko se izloči iz preiskave. S tem bi se lahko slovenska preiskava o bančni kriminaliteti nadaljevala, saj so v tem trenutku strežniki Banke Slovenije zapečateni.

Prioriteta te vlade bo po besedah premiera tudi gradnja domov za starejše, kar bodo izvedli tudi s pomočjo evropskih sredstev. Vlada bo naredila tudi vse, da bodo novi domovi imeli standarde, da bi se izognili težav kot jih je povzročila sedanja epidemija, če bi se ponovila. Janezu Janši se zdi tudi nedopustno, da je predhodna vlada porabila 75 milijonov evrov za raziskave, zgrajen pa ni bil niti en dom za starejše.

M.I., prvotno objavljeno tukaj.