Janševa vlada po meritvah Valicona uživa najvišjo podporo med vsemi dosedanjimi slovenskimi vladami, čeprav se mediji ves čas trudijo, da bi zmanjšali njeno priljubljenost. Zaupanje v državne institucije je v času epidemije izrednega pomena. “V resen razmislek opoziciji, da naj čim prej postane povezovalna in ne za vsako ceno razdiralna,” pa je rezultate na Twitterju komentiral strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič.

Zaupanje v državne institucije je v obdobju epidemije koronavirusa izrednega pomena. Še posebej nekatere izmed njih so se glede na podatke Valicona v tem obdobju izkazale, saj se je zaupanje vanje povečalo. Med drugim gre navesti zdravstveni sistem, banke, trgovine in policijo. Na samem vrhu lestvice je civilna zaščita. Javnomnenjsko raziskavo je Valicon, sicer izvedel med 11. in 13. v tem mesecu, za vzorec pa je izbral 561 oseb, ki so odgovarjale na spletnem portalu Jazvem.si, poroča sta. Tudi Janševa vlada uživa najvišjo podporo izmed vseh slovenskih vlad, predvsem pa višjo kot Šarčeva novembra 2019, čeprav se opozicija ves čas trudi, da bi zmanjšala njen ugled.

V skladu z oceno anketiranih so se v tem mesecu izkazale tako rekoč vse državne institucije, ki so v kriznih razmerah nepogrešljive, so ugotovili pri Valiconu. Pri slednjem so zaupanje sicer izmerili s pomočjo štiristopenjske lestvice. Ta je vključevala stopnje od “sploh ne zaupam” do “zelo zaupam”. Pozitivna stopnja zaupanja ob tem pomeni, da je bilo število pozitivnih odgovorov, torej bolj zaupam in zelo zaupam, večje kot negativnih in obratno.

Na vrhu lestvice so opazovalne institucije, civilna zaščita, zdravstvo in policija
Prav na vrhu že omenjene lestvice se nahaja 20 t. i. opazovanih institucij, pa tudi nekateri predstavniki civilne zaščite, ki uživajo 67-odstotno zaupanje. Takoj za slednjimi je zdravniška stroka, ki uživa 60-odstotno zaupanje, tretje mesto pa zaseda zdravstveni sistem, ki uživa kar 55 odstotno zaupanje. Slednjemu je od prejšnje meritve Ogledalo Slovenije novembra 2019 zaupanje naraslo kar za 51 odstotnih točk.

Foto: Policija

Nato sledi policija, ki uživa 46-odstotno stopnja zaupanja ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki uživa 39-odstotno stopnjo le-tega. V policijo se je zaupanje okrepilo, in sicer za kar 20 odstotnih točk v primerjavi z novembrom 2019.

Valicon: Janševa vlada uživa najvišjo podporo med vladami, odkar se opravlja meritve
Prvim petim sledi vojska, ki uživa 28-odstotno stopnjo zaupanja in še trgovine, ki uživajo 22-odstotno stopnjo le-tega. Na zadnjem mestu s pozitivno stopnjo zaupanja se nahajata še Radiotelevizija Slovenija z 11-odstotno ter spletne trgovine, ki uživajo devetodstotno zaupanje. Ostalih 11 institucij, ki so bile v meritve vključene (skupaj s svojimi predstavniki) ima v skladu z raziskavo Valicona negativno stopnjo zaupanja. Vlada se nahaja na 14. mestu, s stopnjo zaupanja minus 40 odstotkov, vendar pa so pri Valiconu še poudarili, da je ta rezultat kljub vsemu za 15 odstotnih točk boljši kot novembra lani. Tudi sicer je za vlado v splošnem najboljši rezultat, odkar izvajajo raziskavo Ogledalo Slovenije.

Edvard Kadič (Foto: Nova24TV)

Strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič je rezultate komentiral z naslednjimi besedami: “V resen razmislek opoziciji, da naj čim prej postane povezovalna in ne za vsako ceno razdiralna. Podpora vladi je trenutno največja v zadnjih nekaj letih, kar (ob #koronavirus) sovpada tudi s krepitvijo polarizacije polit. prostora in nižanjem kulture dialoga.” Posebej ga zanima neverbalna komunikacija tj. govorica telesa, vonjave, uporaba glasu ipd. Večino časa se ukvarja s svetovanjem posameznikom in podjetjem pri vodenju, prodaji in razvoju ti. mehkih veščin dela z ljudmi. Njegove stranke, tako doma kot v tujini, so mala in velika podjetja, ministrstva, druge javne ustanove, med drugim tudi Državni zbor RS. Obenem tudi redno komentira neverbalno komunikacijo v osrednjih slovenskih medijih.

Šarec že grozi Janši, da bo opozicija do ravnanja vlade zelo zahtevna

Po nekaj več kot mesecu dni, odkar je bila postavljena nova vlada Janeza Janše, ki je bila med drugim tudi zaradi nesprejemanja ustreznih ukrepov njegovega predhodnika dobesedno potisnjena v kruto bitko z novim koronavirusom (ki jo je tej desnosredinski koaliciji sicer uspelo dobiti), se je iz varnega zavetja opozicije oglasil Marjan Šarec. Nekdanji predsednik vlade, ki si ga bo naša domovina za vse vselej najbolj zapomnila prav po tem, da je “dezertiral” na predvečer izbruha pandemije, zatem pa kot vršilec dolžnosti zaradi pristopa, ki nikakor ni bil resen, še odlašal s prvimi ukrepi. Posledično so se razmere, v zvezi s COVIDOM-19, v Sloveniji za krajši čas poslabšale. Sedaj pa Šarec celo grozi predsedniku vlade Janši, da “naj uživa, dokler lahko”.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo