UV svetilke kot si jih zamišljajo pri Ushiu za boj proti covid-19. (Foto: Ushio)

Japonski izdelovalci svetilk Ushio Inc. so javnosti predstavili prvo ultravijolično svetilko, ki uniči koronavirus, ne da bi ogrozila človekovo zdravje.

Pri Ushiu so UV svetilko Care222 razvili v sodelovanju s Columbia University, po pričakovanjih pa naj bi svetilko uporabljali tam, kjer ljudje zelo pogosto zapuščajo in prihajajo v prostor, zaradi česar je možnost okužbe visoka. V mislih imajo predvsem avtobuse, vlake, dvigala in poslovne prostore, so po poročanju Japanese Times navedli izdelovalci.

UV svetilke se že dalj časa uporabljajo za namen sterilizacije v medicini in živilsko predelovalni industriji. Vseeno se zaradi UV žarkov teh svetilk ni smelo uporabljati v prostorih, kjer se nahajajo ljudje, saj povzročajo kožnega raka in in okvaro vida. Običajno UV svetilke žarijo na valovni dolžini 254 nanometrov, nova Ushiova UV svetilka pa oddaja UV žarke na valovni dolžini 222 nanometrov, zaradi česar je po trditvah izdelovalcev smrtonosna za viruse in bakterije obenem pa neškodljiva za ljudi.

Ushiova UV svetilka Care 222 (Foto: Twitter)

UV žarki, ki niso človeku nevarni

Izdelovalci vztrajajo, da UV žarki na tej specifični UV valovni dolžini ne morejo predreti povrhnjice kože ali očesa, zaradi česar bi drugače lahko nastali genetski defekti preko katerih bi se razvile rakaste tvorbe. Ko je svetilka pritrjena na strop, naj bi v šestih do sedemih minutah onemogočila 99 odstotkov virusov in bakterij v zraku ter “razkužila” do treh kvadratnih metrov površin, ki se nahajajo v krogu 2,5 metra od omenjene Care222.

Image

Učinkovitost nove UV svetilke je potrdila tudi študija na Univerzi v Hirošimi, v kateri so dokazali, da je učinkovita tudi pri uničevanju novega koronavirusa. UV svetilka Care222 tehta 1,2 kilograma in stane 2.440 evrov. Pri podjetju trdijo, da za zdaj sprejemajo samo naročila zdravstvenih ustanov, v prihodnje pa jo na razpolago ponudili tudi ostalim.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.