“Če vzamemo nove obraze, je dejstvo, da so vsi novi obrazi generirani iz neke neformalne mreže ljudi, ki deluje že trideset let konstantno,” je poudaril dolgoletni župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, ki je sicer pripadal stranki SD – a je postal prevelik trn v peti zaradi vprašanja nezakonitih migracij, pri čemer je Rojc zagovornik zaprtih meja, pa tudi zaradi plodovitega sodelovanja s premierjem Janezom Janšo oz. stranko SDS. “Ne glede na to, kdo je nov obraz, bo moral delovati tako, kot so delovali prejšnji novi obrazi,” je še poudaril župan in izpostavil ključno vlogo medijev v predvolilni bitki.

Emil Rojc je v oddaji Arena na 2. programu RTV priznal, da predvolilne kampanje  političnih strank skoraj ne spremlja – predvsem zato, ker ni volivec, ki bi se moral iz soočenj seznaniti, kaj katera stranka ponuja oziroma kakšne kvalitete ima posamezna stranka. Župan Ilirske Bistrice je namreč stranke ocenil skozi svoje tri pretekle mandate, tako da ve o njih tako rekoč vse, tudi o tistih, ki nastopajo prvič. “Ne glede na to, kdo je nov obraz, bo moral delovati tako, kot so delovali prejšnji novi obrazi,” je poudaril župan in dodal, da natanko ve, kako se bo moral obnašati tokratni novi obraz. Med drugim pa je tudi opozoril na vlogo medijev, ki močno vplivajo na to, kako se prikaže določenega kandidata – Franceta Arharja je nekaj tisočakov plače stalo zmage na volitvah, medtem ko večinski mediji plače Roberta Goloba, ki je še nekajkrat višja, ne problematizirajo. “Mediji so na državnem nivoju ključnega pomena,” je bil jasen.

Rojc je še izpostavil, da v Sloveniji politiki večinoma ni glavni cilj, kaj je dobro za ljudi, ampak bolj to, kaj je dobro za določene posameznike. Po njegovem mnenju imamo potem precejšen problem, ko se nekdo usidra na državni proračun in ima od tega določene koristi – potem pa se temu seveda noče odreči. “Tukaj je tudi glavni problem levih strank, kjer so se oblikovali določeni vrtički, ki jih je treba hranit in se je med njimi zelo težko dogovorit, koliko tega denarja se bo namenilo posameznim akterjem – to je glavni razlog, da leve stranke med sabo ne morejo delovati,” je pojasnil župan, ki ima z levimi strankami precej izkušenj. Sam je prepričan, da bi bilo sodelovanje med levimi in desnimi strankami za Slovenijo dobro, kar je povedal tudi, ko je bil še član stranke SD. Priložnost za Slovenijo je bila po njegovih besedah v času Boruta Pahorja, saj bi se takrat dalo vzpostaviti mehanizme, s pomočjo katerih bi bilo to sodelovanje možno.

“Moje mnenje je, da je treba na oblast priti na volitvah in ne na ulici,” je dejal Rojc in povedal, da je to njegovo mnenje tudi eden izmed razlogov, zakaj so ga izključili iz stranke SD. Seveda imajo ljudje pravico svoje nezadovoljstvo izraziti tudi na ulici, dejstvo pa je, da se je to nezadovoljstvo pojavljalo samo v Ljubljani, kar nekaj pove o celotni stvari – to nezadovoljstvo ni bilo nezadovoljstvo celotne Slovenije, ampak določene skupine ljudi. “V kolikor je neka vlada – kar za to vlado drži – oblikovana v parlamentu, v skladu z zakonodajo, potem ne moremo reči, da ta vlada nima pravice vladati,” je poudaril Rojc. Kdor govori, da takšna vlada ne sme obstajati oziroma če nekdo reče, da je zgolj leva opcija tista, ki lahko sestavi vlado, potem po mnenju Rojca tu trčimo ob tisti najbolj problematični del, ki ga levica očita desnici – demokracijo.

Nevladne organizacije niso neodvisne, pogosto gre za podaljšano roko politike
Nevladne organizacije se skušajo predstaviti kot nekakšen glas ljudstva, ob tem pa poudarjajo svojo neodvisnost, a dejstvo je, da za svoje delovanje potrebujejo denar. Ni dvoma o tem, da nevladne organizacije zastopajo interese tistih, od katerih dobijo denar. “Tako da v neodvisnost nevladnih organizacij jaz močno dvomim oziroma trdim, da niso neodvisne,” je dejal Rojc in opozoril, da gre za podaljšano roko politike, ki trenutno deluje na zelo primitiven način. Politika bi namreč svoje interese morala izražati direktno, preko svojih ljudi. Županu Ilirske Bistrice se zdi nedopustno tudi to, da ima leva politika za cilj priti na oblast z uničenjem tistega, ki je zdaj. Ob tem je poudaril, da bi se bilo treba osredotočiti na to, kaj bo nekdo naredil dobrega, ne pa da se vse vrti okoli tega, kaj naj bi narobe naredil Janez Janša. Rojc je še enkrat poudaril, da toliko, kot je bilo storjenega za Ilirsko Bistrico v času Janševih vlad, ni bilo storjeno pod nobeno drugo vlado. Po drugi strani pa je bilo največ škode za Rojčevo občino storjene v času vlade Boruta Pahorja, torej prav pod vladavino stranke SD, katere član je bil dolga leta prav Rojc, ki pa danes podpira gibanje Povežimo Slovenijo.

Uredništvo