“Stranka Alenke Bratušek je s preglasovanjem sprejela sklep, da se pokojnine znižajo. Še dobro, da imajo večino samo v komisiji za nadzor javnih financ in ne v parlamentu,” je zapisal kritično poslanec stranke NSi, Aleksander Reberšek. Poslanka skupina SAB je namreč podala predlog za spremembo sklepov, s katerim je želela, da se besedilo med drugim spremeni s trditvijo, da je nižanje pokojnin potrebno. Bratuškova torej zavaja, da aktualna vlada namerava nižati pokojnine, medtem ko bi v resnici to storila sama.

Pa da še enkrat morda začnem s pokojninami, tisto, kar sem že povedal, se opravičujem, da se ponavljam – v letu 2021 naj bi se zvišale za nekaj manj kot šest odstotkov, to mislim, da že dolgo ni bilo tako, če sploh da je bilo v zgodovini Slovenije. In v nadaljnjih letih za dva do tri odstotke, to je načrtovano. Seveda se tukaj pokriva tudi celotna inflacija, tako da s tega ne bo nobenih težav. Zaradi tega, ker tudi če bi prišlo do inflacije, imamo tukaj avtomatske stabilizatorje in se seveda ne bo zgodilo to, da bi upokojenci kadarkoli v kakršnihkoli primerih dobivali realno manj,” je pojasnil minister za finance Andrej Šircelj. Ne le, da se pokojnine ne bodo znižale za šest odstotkov, pač pa naj bi se v letu 2021 zvišale za skoraj šest odstotkov, v naslednjih letih pa še za od dva do tri odstotke. Tako je že konec aprila napovedal finančni minister in demantiral zavajajoče poročanje nekaterih medijev ter nekaterih predstavnikov opozicije, ki so zatrjevali, da bo prišlo do zniževanja.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je na seji komisije za nadzor javnih financ (KNJF) dejala, da se je pred dvema mesecema na odboru za finance pokazalo, da ta vlada oziroma koalicija sredstva za pokojninsko blagajno v letu 2022 znižuje, in to za 230 milijonov evrov. Povedala je, da je ministru Širclju zastavila poslansko vprašanje, da pa se je v svojem odgovoru sprenevedal. Pred tem je namreč trdil, da bo rast pokojnin v letu 2022 med dvema in tremi odstotki, v pisnem odgovoru pa je govoril o rasti odhodkov za pokojnine. Po mnenju Bratuškove sicer tudi to ne drži. Poslanec Jure Ferjan je  v odzivu ponovno objavil posnetek, kjer minister finančni minister jasno in eksplicitno pove, da se bodo pokojnine tudi v prihodnjih dveh letih dvignile. “Dan pred 30. obletnico samostojne Slovenije, leva opozicija, predvsem pa stranka SAB, na seji komisije za nadzor javnih financ laže in straši slovenske upokojence,” je zapisal Ferjan.

 

“Komisija za nadzor javnih financ ugotavlja, da bo ob sprejeti maksimalni višini odhodkov zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za leto 2022, kot je trenutno določena v odloku o okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2022 d0 2024, potrebno nižanje pokojnin,” je v svojem predlogu za spremembo sklepov zapisala poslanska skupina SAB.

Foto: Facebook

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.